Військового збору при купівлі й продажу валюти більше платити не потрібно. Це передбачає закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору". Його вчора підписав президент Петро Порошенко.

З минулого року при купівлі та продажу валюти брали військовий збір у розмірі 1,5% від придбаної або проданої суми.

У пояснювальній записці до закону йдеться про те, що Військовий збір при купівлі й продажу іноземної валюти збільшує витрати клієнтів банків і обмінників, тому вони починають здійснювати валютні операції на тіньовому ринку.

"Це правильне рішення. Адже підхід до встановлення податків і зборів із банківських операцій зовсім не логічний. Наприклад, військовий збір беруть при нарахуванні зарплат, потім знову беруть, коли за зарплату купуєш валюту. Те ж саме із відрахуваннями у Пенсійний фонд. Перший раз їх беруть при нарахуванні зарплати, вдруге при купівлі валюти. Звісно, що ніхто не хоче двічі платити податки і йде на чорний ринок", - говорить "Знай" Олексій Кущ, радник голови Асоціації українських банків.

Матеріал за темою Депутати скасували військовий збір із валютних операцій

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

Він вважає, що податки та відрахування будуть вдалими, якщо їх встановлюватимуть у споріднених сферах.

"Якщо бракує грошей на армію, їх треба брати із наших виробників, які продають озброєння за кордон. Якщо мало грошей у Пенсійному фонді, варто просто вивести зарплати із тіні. Тоді Фонд наповнюватиметься. Якщо ж влада і далі експериминтуватиме із податками у банківській сфері, вона остаточно занепаде. Ніхто не нестиме депозитів у фінустанови, аби не платити якихось відрахувань, не купуватиме валюти тощо".

Нагадаємо, закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору" депутати Верховної Ради України прийняли 12 травня.