Сьогодн на саміті Східного партнерства у Ризі Україна та ЄС підписали Меморандум про надання макрофінансової допомоги Україні у розмірі 1,8 млрд євро. Перший транш у 600 млн перерахують вже у другій половині червня.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку України.

На зустрічі були присутні міністр фінансів Наталія Яресько, голова Нацбанку Валерія Гонтарєва та віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

"Ми отримали дуже великий пакет допомоги з боку міжнародної спільноти. 1 млрд 800 млн – це складова загальної програми допомоги в розмірі 40 млрд долларів. Вона розрахована на 4 роки. У нас є чіткий план щодо реструктизації боргів. Цим дуже активно займається уряд. Дуже швидко ми матимемо позитивне рішення. Загальний пакет програм допоможе провести реформи та перебудувати всю економіку, враховуючи дисбаланси, які склались у країні за останні 20 років", - заявила голова НБУ.

Читайте також: ЄС надав кредит Україні за наднизькими відсотками

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Загалом, кошти пакета макрофінансової допомоги відповідно до меморандуму надходитимуть трьома траншами по 600 млн євро – два транші в 2015 році і один у 2016 році.

Однією з умов отримання другого траншу є прийняття Національним банком критеріїв для визначення операцій із пов'язаними особами. А умовою отримання третього траншу в напрямку реформування фінансового сектора є створення центрального кредитного реєстру для покращення оцінки банками кредитного ризику та зниження в середньостроковій перспективі частки проблемних кредитів.

За повідомленням НБУ, регулятор вже працює в цьому напрямку.

Також повідомляється, що виділення другого й третього траншів відбуватиметься не раніше ніж через три місяці після виділення попереднього й у разі позитивного висновку Європейської комісії щодо виконання нашою країною структурних реформ у рамках меморандуму з ЄК та задовільного виконання програми з МВФ.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала надати Україні нову макрофінансову допомогу 8 січня 2015 року. 25 березня ідею підтримав голосуванням Європарламент.