У Львівській області віднайшли масові захоронення воїнів Української повстанської армії. Це зробили пошуковці комунального підприємства Львівської обласної ради "Доля" та громадської організації "Українські Меморіали" у Сколівському районі в урочищі "Альтана".

Виявлено близько 30 людських останків. Дослідники зняли верхній шар землі у восьми місцях і в ямах виявили два тризуби, один з яких на кашкеті, ґудзики, залишки військової форми бійців УПА, а також німецької і радянської армій.

За словами дослідників, нагрудний медальйон із зображенням Матері Божої, на якому український напис "Пресвята Богородице молися за нами", міг носити лише українець.

"Навіть знайшли форму німецького морського вояка, прострілений кулею годинник. Нам про людські кістки на цій території повідомили місцеві активісти. Як виявилось кілька тижнів тому, чорні археологи розкопали місце і, вочевидь, забрали якісь предмети, а половину людських кісток кинули збоку. Їх і побачили селяни. Також у похованнях ми знайшли радянські монети 1946 року", – розповів керівник пошукового підприємства "Доля", депутат Львівської облради Святослав Шеремета.

Місцеві ще на початку 90-х розповідали про те, що урочище "Альтана" було місцем поховання у період руху опору, з другої половини 40-х років і до 1952-го.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

У районі дуже активно працював відділ НКВС, який нищив повстанців. Енкаведисти після бою звозили тіла на упізнання, потім арештовували і допитували рідних загиблих. Відтак на місці виявленого поховання можуть бути також тіла закатованих вояків та їхніх близьких, вважають дослідники.

Як стверджували старожили, людей вивозили на фірах в урочище й там скидали у потік, а не закопували. Але, як виявилось, тіла таки скидали в ями.

Дослідники припускають, що виявлять десятки людських останків. Зараз розпочали проводити їх ексгумацію.

Скільки саме людей спочиває в урочищі "Альтана", невідомо. На меморіальній таблиці, встановленій кілька років тому в урочищі, викарбувані імена 200 людей.

Читайте також: На Волині відкрили пам'ятник Повстанській матері