Сьогодні НБУ ввів в обіг 5-гривневу ювілейну монету, присвячену 70-річчю перемоги антигітлерівської коаліції над нацизмом в Європі.

На аверсі монети — напис "Україна", тризуб і дерево роду, у гнізді якого сидить птах. На реверсі — солдатська каска та мак — символ перемоги над нацизмом.

"Ця монета зроблена із нейзельбиру — некоштовного сплаву для металевих грошей. Їх випустили 35 тисяч штук. Це великий тираж, тому ця монета ростиме у ціні повільно, - говорить "Знай" нумізмат Денис Коновалов.

Зараз у відділеннях Нацбанку монету продають за 29 гривень.

"Після того, як ці 35 тисяч зникнуть із відділень, вартість монети підніметься до 50-55 гривень. Її продаватимуть у інтернеті. Ще через сім років її вартість зросте утричі — до 160-170 років", - прогнозує фахівець.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Він говорить, що подальша ціна пам'ятної монети залежатиме від наступних колекцій і державного рівня святкування Дні перемоги.

"Якщо НБУ зробить карбування пам'ятних монет не таким інтенсивним, ніж зараз, а День перемоги перестане бути офіційним святом, то вже за 5 років монету продаватимуть щонайменше за 500 гривень. Вона увійде в історію, як перша монета із маками та остання монета, випущена в час відзначення Дня перемоги на державному рівні. Однак я сумніваюся, що таке буде", - каже Денис Коновалов.

Власники можуть розплатитися у будь-якій торговій мережі пам'ятною монетою.

"Але куплять на неї не більше, ніж на 5 гривень. Такий її номінал. Люди дуже рідко розраховуються в магазинах монетами такого рівня, адже такі гроші не так просто дістати", - говорить нумізмат.

Нагадаємо, минулого тижня Нацбанк випустив пам'ятну монету "150 років Одеському національному університету імені Мечникова" тиражем 35 тисяч одиниць. Вона має номінал 2 гривні.