Посівам в Херсонській області загрожує сарана. Фахівці Державної фітосанітарної інспекції вже виявили вогнища поширення комах у Чаплинському, Каланчацькому, Новотроїцькому та на адміністративних кордонах Каховського району області. Зараз на полях сарани ще небагато, але якщо не вжити заходів, через кілька тижнів комахи можуть розплодитись у великій кількості.

За прогнозами біологів, вже в червні сарана може активно поширитись по сільськогосподарських угіддях.

"У цьому випадку знищити шкідника без застосування дорогих інсектицидів буде неможливо. Зараз така можливість є: рано вранці та пізно ввечері сарана впадає в заціпеніння, і її можна просто закатати колесами автомобілів. Такі рекомендації ми вже розіслали по районах ", - говорить начальник управління біологічного захисту та роботи з пестицидами Державної фітосанітарної інспекції Катерина Чуприна.

На відміну від минулих років, нинішня весна для сарани виявилася несприятливою: тривалий час трималися низькі температури, і йшли проливні дощі, які сприяють розвитку у цих комах грибкових захворювань. Однак до погодних катаклізмів шкідник виявився досить стійким.

Загроза посівам залишається, і аграріям доведеться з нею боротися - в іншому випадку до кінця літа і збирати буде нічого. Сарана з однаковим апетитом поїдає соняшники, кукурудзу, зернові й навіть гірчицю.