В Україні має бути створений музей тоталітаризму, заявив віце-прем'єр-міністр – міністр культури В'ячеслав Кириленко. Про це повідомляється на сайті Мінкульту.

"У зв'язку з прийняттям Верховною Радою пакету антикомуністичних законів, відповідно до яких комунізм прямо визнаний злочинним терористичним режимом, а архіви із свідченнями про злочини репресивних органів будуть відкриті, необхідно створити музей цієї кривавої епохи", – заявив міністр культури.

Кожен відвідувач у такому музеї міг би наочно пересвідчитися у масштабах злочинів тоталітарного комуністичного режиму проти українців. Такий музей матиме дослідницьку і просвітницьку роль, а також сприятиме поширенню правди про історію комуністичної окупації України в 1917-1991 роках та застерігатиме суспільство від рецидивів таких історичних катастроф, йдеться у повідомленні.

Створення музею має сформувати несприйняття у суспільстві будь-яких тоталітарних ідеологій та застерегти нові покоління від реанімації таких політичних режимів. Практичний досвід створення таких музеїв існує у країнах Балтії та Східній Європі.

Читайте також: Російські ЗМІ не знають, про що брехати далі

Популярні новини зараз

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

"Пам'ятники комуністичним вождям, які, відповідно до нового закону, підлягають демонтажу, варто долучити до експозиції музею", – вважає віце-прем'єр.

Найближчим часом у Міністерстві культури відбудеться нарада за участю громадськості та науковців щодо створення музею.

Згідно з нещодавно прийнятим законом, комуністичний режим 1917-1991 років в Україні визнається злочинним та таким, що проводив політику державного терору. Таке ж засудження отримав і націонал-соціалістичний (нацистський) режим.