Росія вклала в Крим 125 мільярдів доларів за 2014 рік - це рекорд, який не побили навіть Чечня і Дагестан. Російські експерти звертають увагу, що півострів просто "з'їдає" бюджетні гроші без надії на розвиток.

"Ми закінчили 2014 рік із Кримом, як із регіоном, що потребує найбільше дотацій‏. Рівень дотаційності Криму - 85%, при цьому, вони не віддають до бюджету ПДВ, який збирають на місці", - заявила в ефірі телеканалу РБК професор МГУ Наталія Зубаревич.

Якутія за 2014 отримала з бюджету 71 млрд. рублів, Дагестан - 60 млрд. І Чечня - 56 млрд. За рівнем залежності від бюджету Крим можна порівняти тільки з Інгушетією та Дагестаном.

"42% усіх витрат півострова - це виплата пенсій та допомог. Це плата за обіцянки при приєднанні. На розвиток економіки виділили тільки 15%, це 20,6 мільярдів рублів. Але з цієї суми майже половина пішла на завезення палива на півострів. Це не розвиток, а проїдання", - вважає Зубаревич.

Щоб виділити гроші Криму, Росії довелося значно урізати витрати всіх інших регіонів. Якщо в 2014 році бюджетні витрати на регіони скоротилися на 2,7%, то тільки за січень 2015-го - на 6,7%.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

"Поясніть, будь ласка, чому в Криму буде райський сад, якщо у всій решті Росії, м'яко кажучи, якось не дуже? Як можна домогтися щастя в одному окремо взятому регіоні, коли вся країна йде до інвестиційної кризи? Відповідь: забравши гроші у інших регіонів і галузей. Тому свято душі й іменини серця в Криму, напевно, можливі, але тільки з частковим відбиранням грошових знаків в інших", - підбила підсумок Зубаревич.

Весь дохід від підприємців Криму торік становив 810 мільйонів рублів, при бюджеті в 159 мільярдів рублів. Глобальних інвесторів в Криму вже не чекають, а великі російські інвестори грають на світовому ринку і не готові потрапити під санкції заради роботи на півострові.