В Україні почали торгувати пролісками. Букети продають по 10-20 грн. Міліція разом із екологами влаштовують рейди і штрафують продавців першоцвітів, що віднесені до Червоної Книги. Середній штраф сягає 17-119 гривень.

"Регулярно ловимо продавців квітів, учора пійммали двох жіночок із десятьма букетами. Зізнаються, що міліціонери неодноразово робили їм зауваження, але вони на них не реагують. Склали протокол за торгівлю з рук у не встановленому для цього місці. Їм загрожує штраф від 1 до 7 неоподаткованих мінімумів. Ще одна жінка розказала, що бере квіти оптом в людей на залізничному вокзалі по 8 гривень. Маємо право лише скласти протокол за порушення правил благоустрою міста. Його відправляємо за місцем проживання. Для селян у сільській раді на адмінкомісії приймається рішення оштрафувати громадянина чи ні. Як правило, рідко хто в селі когось штрафує, адже там всі "свої", тому нічого не бояться" - каже Олександр Марущак, співробітник муніципальної поліції.

Заробляти гроші на продажу першоцвітів для сільських мешканців є звичною справою. Продавці зізнаються, що найкраще торгівля йде на трасі.

"Коли тепла зима проліски з'являються на початку лютого. Ми живемо біля лісу, там їх завжди багато. З дочкою збираємо і йдемо на дорогу продавати, стоїмо на узбіччі. По Немирівській трасі їздить багато машин. За день можна продати 4-5 букетів. В середньому продаємо по 25 гривень за пучок, а сотня в день хороші гроші. Діти в нашому селі самі збирають і продають. Це найвигідніше, бо ніхто не зможе їх оштрафуввати, це ж діти. Найчастіше зупиняються багаті чоловіки на пристойних автівках і купують для своїх жінок. Кінчаться квіти, будемо торгувати черемшою, конваліями" - розповідає Олена з Вінниччини.

Проліски, черемша та дібровні тюльпани віднесені до Червоної книги України і охороняються законом, тому торгівля ними заборонена.

Популярні новини зараз

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще