В Асоціації фермерів та приватних землевласників України підрахували, що через курс долара, ціна буханки хліба восени може сягнути до 30 гривень. Про це повідомив президент Асоціації Іван Томич.

"Аграрії залежать від курсу долара. – Каже Томич. – Найперше –це пальне, друга складова – це добрива".

Ситуація ускладнюється ще й тим, що цього року через малосніжну зиму аграріям доведеться пересівати 15% площ під озимими культурами. А це більше мільйона гектарів. Торік собівартість тонни зерна становила в середньому 2 тисячі гривень. За нинішнього курсу ціна тонни зерна з нового врожаю сягне 8 тисяч гривень.

"Ми порахували, що кілограм борошна буде 15 гривень. – Каже Томич. – Цю суму треба подвоїти: це буде ціна решта складових випеченого буханця. Сюди входять додаткові матеріали, транспортування, помол, робота хлібзаводів. От і виходимо на хліб вартістю в 30 гривень".

В Асоціації підрахували, що цього року через значне подорожчання міндобрив, лише третина посівів отримає живлення.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

"У 60% дрібних фермерів не вистачить коштів на аміачну селітру. – Каже Томич. – За рік вона подорожчала в три рази і зараз тонна коштує 14 тисяч гривень".

Премєр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що з держбюджету уряд виділить 300 мільйонів гривень аграріям, котрі вирішили взяти кредит під урожай, аби компенсувати проценти.

На півдні України посівна ось-ось розпочнеться. Зараз фермери з південних областей підживлюють посіви.