На початку березня, до дня народження Татаса Шевченка нацбанк запускає в обіг нову 100-гривневу купюру. Її дизайн буде трохи відрізнятися від нинішніх, але більшість із елементів збережені.

"Нову купюру в 100 гривень бачив тільки в інтернеті. – каже нумізмат Володимир Петровський, з Кіровограду. – Але справила гарне враження. Стара купюра по-дитячому яскрава – це виглядає не дуже серйозно. Нова купюра зроблена в жовто-оливкових приглушених кольорах – це додає солідності. За крупними знаками та малюнками вона більше подібна до євро".

Нумізмат зазначив, що замість кобзаря з хлопчиком на Чернечій горі на новій купюрі зображено будівлю Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Це має поміняти енергетику банкноти на більш позитивну і прогресивну.

"Будівля університету одна з найпопулярніших в Україні, її добре знають іноземці, можна сказати, що це гордість українців. Кобзар з хлопчиком не справляли такого враження – не кожен українець навіть знає, що їх намалювали на фоні Чернечої гори, не кажучи вже про іноземців. Тому зобразити одну з величних споруд набагато ліпше, ніж кобзаря з хлопчиком. Останні, традиційно, асоціюються з минулим та бідністю. Будівля університету асоціюється з державою, культурною спадщиною, наукою". – каже нумізмат.

На аверсі зображений молодий Тарас Шевченко. Петровський вважає, що краще було б зобразити видатного митця у більш зрілому віці.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

"У всьому світі популяризують зображення Шевченка у більш старшому віці. Гадаю, молодий Шевченко не дуже вдала ідея, старішого Шевченка більше б впізнавали іноземці" - пояснює Петровський.

В Нацбанку розповіли, що нові 100 гривень матимуть сучасні елементи захисту – спеціальну стрічку та оптичний перемінний знак SPARK. На лицьовій стороні банкнота матиме спеціальний рельєф, завдяки чому її можна буде визначити навпомацки.

Зараз в обігу перебуває банкнота 100 гривень, котру ввели в обіг 20 лютого 2006 року.