На Житомирщині через аномальну спеку та відсутність опадів може розпочатись масова загибель риби.

Головною причиною цього є висока температура води,яка нагрілася до 25-27 градусів, повідомляють у Житомирському обласному управлінні рибоохорони.

До того ж вода у річках починає "цвісти", внаслідок чого у ній зменшується кількість кисню. Тож, якщо ситуація не змінеться найближчим часом, наголошують в управлінні, риба почне гинути ще й від нестачі повітря.

"Першими постраждають найбільш чутливі до вмісту кисню у воді риби – судак, білий амур тощо. Якщо така висока температура триматиметься й далі, то мору не уникнути по всій території області. Його масштаби залежать від повноводності та течії у водоймі – чим менш повноводна річка, тим серйознішою буде загибель риби", - відзначила іхтіолог Житомирського обласного управління рибоохорони Інна Порхун.

Читайте також: "Дніпро на межі екологічної катастрофи" - екологи

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Практично всі річки Житомирщини належать до басейну Дніпра чи Прип'яті, проте киянам хвилюватися не варто, бо заражена вода із річок регіону не дійде до сусідньої області, зазначають експерти.

У липні Житомирські рибоохоронці вже фіксували масову загибель риби на річці Хомора у Баранівському районі. Тоді загинуло майже 2 тисячі рибин. Як показала експертиза, риба загинула саме від задухи, спричиненої спекою та відмиранням синьо-зелених водоростей, які продукують кисень у воді.