Сьогодні вночі жителі Донецька бачили в небі дивний зоряний дощ. Десятки людей з Кіровського та Куйбишевського району одночасно знімали сяяння на телефони та камери та викладали в соцмережі..
Пишуть, що спочатку почули звук вибуху, потім спалах, який дощем сипався в районі аеропорту.
"Щойно скинули щось незрозуміла на Київський район", - ділиться опівночі знімками та відео на свій сторінці "ВКонтакте" Лідія Шумилова.
В спільноті Донецьку додають, що це були фосфорні бомби. Терористичні сайти відразу повідомили, що українська армія обстрілює мирне населення фосфорними бомбами. Проте Олексій з Донецька розповів нам, що бачить такі "феєрверки з літа", і стріляють фосфором саме бойовики.
"Обстріл йде по аеропорту, де знаходяться бази української армії. А видають це за обстріл мирних будинків. І більшість місцевих про це знають", - запевняє нас Олексій.
Використовувати зброю, що містить білий фосфор, проти військових цілей, розташованих усередині або в околицях населених областей, заборонено. Фосфорні боєприпаси поширюють запальну сполуку по значній території, площа якої може досягати кількох сотень квадратних метрів. Температура її горіння перевищує 800°C. Горіння продовжується, поки весь фосфор не вигорить або поки не припиниться доступ кисню. Така зброя може викликати особливо тяжкі та болісні каліцтва або ж спровокувати повільну болісну смерть. Для лікування таких поранень потрібен спеціально навчений медичний персонал, який під час роботи з ураженими може також отримати фосфорні рани.