Лише 10 відсотків державних земель інвентаризовано, повідомляють у Держслужбі з питань геодезії, картографії і Кадастра. Всього Україна має 4 мільйони гектарів землі, повідомив Максим Мартинюк, голова Служби.

"Це не дивно, адже до контролю державної власності завжди ставилися недбало. Всі чиновники і їхні підлеглі роздутих штатів Мінагрополітики та інших служб лише займаються непотрібними звітами щодня із 9 до 17 години. Це важко назвати нормальною роботою", - говорить "Знай" ріелтор Володимир Стецьків, він відслідковує ринок землі у Київській області.

На його думку, таке недбальство спричинено відсутністю інтересу чиновників до контролю використання земель.

"Приватний власник зацікавлений контролювати кожен сантиметр своєї землі, бо розуміє, що це його гроші. З державною власністю, на жаль, навпаки. З одного боку, чиновники не намагаються контролювати експлуатацію держземель, з іншого, - їм це вигідно. Деякі з них на цьому заробляють. Здають угіддя в оренду на 50 років бізнесменам, продають, ніби це їхня власна ділянка", - пояснює ріелтер.

Читайте також Тальнівський хлібокомбінат: суд ухвалив рішення на користь держави

Популярні новини зараз

Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Цього тижня про проблему із інвентаризацією державних земель згадав і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Він наголосив, що через це держава недоотримує 2-3 мільярди гривень у рік.

"Справді збитки від відсутності контролю за землею дуже великі. Однак те, що про це вже згадує сам прем'єр може говорити про одне — влада готується до масштабної приватизації землі. Найближчим часом буде розповідати, яка проблема у цьому секторі економіки. А потім, аби її вирішити виставить на приватизацію якісь угіддя", - говорить "Знай" Віктор Несін, голова правління ріелторської палати України.

Читайте також Яценюк вимагає приватизації "Центренерго"

Нагадаємо, приватизацію має проводити Фонд держмайна. Він організовує тендендер, допускає до нього лише українців. Ціна приватизації не повинна бути нижче ринкової.