Нацбанк планує зменшити обмеження розрахунку готівкою із 150 до 50 тисяч гривень. Про це йдеться в проекті постанови правління НБУ "Про внесення змін до постанови Правління НБУ від 06 червня 2013 року № 210". На думку розробників проекту, це забезпечить стабільне надходження готівки в банківську систему та прискорений перехід до безготівкових розрахунків.

"Така ініціатива ніяк не призведе до зменшення розрахунків у готівці. У нас більшість приватників розраховуються із своїми працівниками готівкою, найбільші інтернет-магазини — теж приймають лише готівку. В тому числі "Розетка", тому користі від цієї постанови буде мало", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Він вважає, що подібні постанови можна приймати лише в контексті змін на ринку грошей в державі.

"Нацбанк хоче до 2020 року скоротити використання готівки до 12 відсотків і контролювати витрати більшості українців. Це нормально, але потрібно починати із виведення зарплат із тіні й наведення порядку в сфері послуг. Адже більшість магазинів і сайтів не мають можливості приймати безготівкові платежі", - каже експерт.

Читайте також 42 відсотки української економіки - у тіні - Мінфін

Популярні новини зараз

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

На думку Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, проект постанови допоможе державі котролювати процес виділення субсидій.

"Всі платежі, більші 50 тисяч гривень, проходитимуть через банк. А значить, їх бачитиме фіскальна служба. Людям, які купуватимуть щось дорожче 50 тисяч гривень, субсидії не виділятимуть", - говорить експерт.

Нагадаємо, зараз підприємства мають право розраховуватися готівкою не більше ніж на 10 тисяч гривень у день. Фізособи - до 150 тисяч гривень.