Чотириста переселенців із зони АТО заселяться у мобільне містечко для біженців у Харькові. Будинки привезли з Німеччини та зібрали на місці.
Модульне містечко складається з 10 будинків по 10 квартир і 3 гуртожитків на 84 помешкання. Також буде дві пральні та 3 господарські будівлі. У тимчасовому житлі є меблі, кухонний інвентар, постільна білизну та засоби гігієни, зазначають у Мінрегіонбуді.
"Сьогодні мешканці підписують договори на оренду будинків. Жити вони будуть безкоштовно, сплачуючи тільки за комунальні послуги 100 гривень на місяць за людину. Договори підписують на один місяць із правом продовження на півроку та на час дії довідки тимчасового переселенця", - каже волонтер об'єднання "Станція Харків" Юлія Конотопцева, як допомагає біженцям заселятися.

Право на заселення у містечку отримали 383 людини, у тому числі 203 дитини та 22 інваліда. Харківське селище розраховано на 488 переселенців. Заяви на проживання подали 2,5 тисячі людей. Пріоритет при розселенні віддавався багатодітним сім'ям, сім'ям з дітьми-інвалідами та людям соціально вразливих категорій.

"Люди орендували житло і платили великі гроші. Тепер зможуть за допомогою державних компенсації сплачувати за помешкання", - зазначила Конотопцева.

Переселенці, які оглянули свої кімнати, скаржаться на тісноту та холод. Спати доведеться на двохярусних ліжках. Холодильники у блоках маломісткі. Чиновники обіцяють повноцінне опалення, телебачення та Інтернет підключити незабаром.

Таких модульних містечок за допомогою уряду Німеччини в Україні збудують 7. Наступні поселення зведуть у Дніпропетровській, Запорізькій і Харківській областях. "Будинки Меркель" привозять з Німеччини розібраними. В Україні їх монтують та підключають до міських комунікації.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще