Незвично вологе літо для півдня України вбиває надію селян Херсонщини заробити постачанням зерна в резерви Аграрного фонду.

Про це повідомляє "Голос України".

Минулої осені і навесні вони уклали форвардні контракти на поставку в резерв в 109 тис. тонн продовольчої пшениці на 285 млн. грн. Більше 180 млн. грн. з цієї суми селяни отримали авансом. На ці гроші вони закупили насіння і паливо для посівної та збору врожаю.

Через безперервні дощі, урожай видався багатим. В області вже зібрали 1 млн.560 тис. тонн ранніх зернових.

Однак розрахуватися з Аграрним фондом цим зерном власники не можуть. Причиною стала підвищена вологість і грибок, які "вимили" рослинну клейковину. Замість продовольчого зерна 2-3-го класу на токах виявилися гори фуражного зерна, яке за контрактом резерв не повинен приймати.

Популярні новини зараз

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

Цього літа до категорії продовольчої можна віднести 52% зібраної озимої пшениці. Для порівняння в минулих посушливих роках частка високоякісного зерна доходила до 70-80%.

Директор Херсонського регіонального відділення Аграрного фонду Олександр Кобець зазначив, що минулого року МінАПК вирішило приймати фуражне зерно за форвардними угодами з коригуванням ціни. У такому разі, за його словами, держава ніякого збитку не понесе, оскільки зерно нижчого класу можна вигідно продавати за кордон, або переробляти на комбікорм на місці. У міністерство відправили відповідне прохання про вирішення долі контрактів. Однак робити все треба швидко, оскільки зерно почне гнити на токах.

Читайте також: Незважаючи на близький дефолт, українські акції дорожчають

Директора Департаменту агропромрозвитку області Олександр Паливода відзначив, фонд обіцяв піти на зустріч в цьому питанні.

Жителі Херсонщини турбуються, чи зберуть вони досить продовольчого зерна для випікання хліба.

Однак експерти заспокоюють, потрібний урожай зберуть навіть при найгіршому розвитку ситуації.