Заступник держсекретаря США Ентоні Блінкен порівняв дії Китаю в Південно-Китайському морем з участю Росії в конфлікті на Донбасі. При цьому, за його словами, поведінка обох держав є "злочином".

Про це повідомило британське агентство Reuters.

"В обох випадках, з Україною і Південно-Китайським морем, ми спостерігаємо зусилля країн, спрямовані на те, аби примусово і в односторонньому порядку змінити статус-кво. Це злочини, яким протистоять США і наші партнери", - підкреслив Блінкен.

Представник Держдепу також нагадав, що Вашингтон підтримує Київ і вимагає закликати Москву до відповіді за події в Україні.

Говорячи про територіальні суперечки в Південно-Китайському морі, він зазначив, що США зацікавлені лише у забезпеченні свободи судноплавства і торгівлі. Блінкен також констатував, що великомасштабні військові проекти Китаю в Південно-Китайському морі є "загрозою миру і стабільності". І закликав Пекін до їх заморожування.

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Показати ще

Нагадаємо, що ось уже кілька років Китай намиває в Південно-Китайському морі штучні острови, які з часом планує перетворити на військово-морські бази.

Читайте також: Китай за копійки орендував у Росії землі площею як Гонконг

Крім цього, 25 червня Держдеп США оприлюднив щорічну доповідь про ситуацію з правами людини в світі, значну частину якого становить розділ, присвячений Росії. Причому, критика Кремля з боку США ніколи ще не була настільки докладної і жорсткою, як у цьому документі. Перехід Криму під юрисдикцію РФ в Держдепі назвали "окупацією", що сталася після того, як російські збройні сили "незаконно увійшли на територію Кримського півострова, що належить Україні".

У доповіді також стверджується, що ціною дій "підтримуваних Росією сепаратистів у Донбасі стали тисячі життів мирних жителів і численні порушення прав людини, зафіксовані міжнародними спостерігачами і неурядовими правозахисними організаціями".

При цьому як для Держдепу США, так і для всього демократичного світу очевидно, що головним винуватцем за "тисячі життів мирних жителів і численні порушення прав людини" на Донбасі є президент РФ Путін. Так що, по суті, представник Держдепу США звинуватив саме Путіна в міжнародному злочині.