У "список Савченко" за зразком "списку Магнітського" увійшли відомі російські високопосадовці та безпосередньо Володимир Путін. Громадські активісти вимагають персональної відповідальності та покарання російських чиновників, суддів, слідчих та фінансистів за зведення наклепу у медіа стосовно Надії Савченко.

Фундація "Відкритий діалог" за результатами місії спостереження за справою Савченко назвала усіх винних у переслідуванні та незаконній справі проти української льотчиці.

"Завдяки нашій роботі та беззаперечним доказам незаконного переслідування та утримання Надії Савченко, які ми оприлюднили у ПАРЄ, Росія була позбавлена там права голосу. Але настав час зайнятися безпосередньо винними у її справі, і цей процес має розпочати саме Україна. Санкції та звинувачення цих людей в Україні є необхідною умовою для розповсюдження цих санкції у країнах ЄС", - заявив голова Фундації "Відкритий діалог" Бартош Крамер.

Список Савченко складається з чотирьох категорій: найвищих політичних посадовців, які приймали рішення про переслідування Савченко; слідчих та прокурорів, які займалися фальсифікацією доказів; суддів, які приймали незаконні рішення про арешт та утримання української льотчиці; фінансисти.

У першу категорію потрапили голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, радники Путіна Володимир Сурков та В'ячеслав Володін, речник МВС РФ Сергій Маркін. Очолив перелік цієї категорії сам президент Росії Володимир Путін. Останню категорію очолили брати Ротенберги, які володіють значними пакетами акцій у провідних російських медіа.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Активісти вважають, що санкції проти Росії далеко не вичерпані, а ті, які вже запроваджені – не спрацьовують.

"Російські високопосадовці продовжують відвідувати Європу на запрошення міжнародних організацій. Наприклад, спікер Держдуми Сергій Наришкін нещодавно був у Франції на запрошення ЮНІСЕФ. Франція, як країна, яка має певні зобов'язання у рамках цієї організації, не змогла заперечити його візиту", - згадали активісти.

У Фундації нагадали, що Росію можна виключити з системи СВІФТ, з Ради Європи та усіх її структур, та припинити будь-яку міжнародну співпрацю з особами із санкційних переліків.

"Ми звертаємось до ПАРЄ, Ради безпеки ООН, НАТО та США із проханням заборонити усім особам з нашого переліку в'їзд до країн Європи та США, заарештувати їх рахунки та розпочати міжнародне розслідування їх злочинної діяльності у справі Надії Савченко. Навіть якщо Савченко буде звільнено, вони мають бути покарані", - зазначила правозахисниця, член наглядових місій у Москві у справі Надії Савченко Анастасія Чорногорська.