Управління ООН з координації гуманітарних питань вважає, що рішення про обмеження виїзду з України чоловіків призовного віку у зв'язку з мобілізацією порушує права людини і заохочує корупцію.

"Президент України доручив Кабінету міністрів розробити режим, що обмежує виїзд чоловіків призовного віку. Передбачається, що вони зможуть покинути країну за наявності письмового дозволу військової комісії. Такий режим може позначитись на свободі переміщення по Україні для чоловіків, підштовхнути корупцію і сприяти контрабанді та незаконній міграції ", - йдеться в доповіді ООН, повідомляє РІА Новини.

В ООН вважають також, що в процесі мобілізації можуть переслідувати внутрішньо переміщених осіб. Призовники мають повідомити владу про зміну місця проживання протягом семи днів, інакше буде вважатись, що вони ухиляються від призову. Це може зашкодити тим, хто ще не перереєструвався у військових органах.

Згідно з останніми даними ООН на території України знаходиться 978 482 внутрішньо переміщених осіб. Загальна кількість мобілізованих і покликаних в 2015 році може скласти 144 тис. чоловіків.