Делегати Всесвітнього конгресу кримських татар закликають світ визнати геноцидом знищення Росією кримськотатарського народу у період з 1783 року, часу ліквідації історичної батьківщини кримських татар – Кримського Ханства, по сьогоднішній день.

Таке звернення до світової спільноти та ООН підготував і ухвалив Конгрес, повідомляють "Крим. Реалії".

У зверненні наголошується, що після окупації Криму Росією у 1783 році, Росія чинить систематичний тиск, щоб представники кримськотатарської громади залишили Кримський півострів.

"Сучасна Російська Федерація, успадкувавши історію царської Росії і Радянського Союзу, 28 лютого 2014 року, ігноруючи всі норми міжнародного права і права людини, анексувала Кримський півострів. З тих пір і до сьогоднішнього дня Росія реалізує системну політику щодо ігнорування фундаментальних свобод кримських татар, їх примусової еміграції з Криму, швидкої асиміляції, застосування тиску, вбивства, ув'язнення, депортації тих, хто намагається чинити опір її діям і протистояти", — говориться в зверненні.

Учасники конгресу також звертають увагу на те, що радянська влада знищила не лише інтелектуальну еліту і елементи нематеріальної культурної спадщини, а й депортувала кримськотатарський народ зі своєї батьківщини у 1944 році. Половина з якого "за трагічних обставин і умовах геноциду кримськотатарського населення загинули".

Популярні новини зараз

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Показати ще

Читайте також: 10 тисяч кримських татар вимушено покинути Крим – Джемілєв

1 та 2 серпня в Анкарі проходить ІІ Всесвітній конгрес кримських татар, де обговорюються питання подальших дій корінного народу в умовах незаконної анексії Криму, а також порушення їхніх прав, свобод і загрози національного знищення.

Нагадаємо, у березні 2014 року Росія анексувала Крим.