Із органів МВС було звільнено понад 20 тисяч міліціонерів. Ці правоохоронці потрапили під люстрацію, заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Також під дію закону про очищення влади потрапили 37 службовців із Мінюсту та 73 – з фіскальної служби.

"В ході першого етапу люстрації перевірили 375 чиновників, ще 1360 проходять цю перевірку зараз. Автоматичну люстрацію не пройшли 37 осіб", - розповів Петренко.

Він зазначив про створення департаменту люстрації в структурі міністерства. За два місяці там розглянули 800 скарг на чиновників.

"40 суддів відмовилися проходити люстраційну перевірку, 87 робітників прокуратури оскаржили рішення про їх звільнення. Представники міністерства юстиції присутні при розгляді кожної справи та пропонують запровадити дисциплінарну та кримінальну відповідальність за саботування чи уникнення від люстраційної перевірки", - зауважив міністр.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

В межах першого етапу люстрації перевірку тільки у Міністерстві юстиції пройшли 1300 осіб. Друга хвиля люстрації зачепить заступників міністрів та членів департаментів, третя - територіальні органи влади.

"З органів МВС тільки за минулий рік було звільнено понад 21 тис осіб, в тому числі 4 тисяч за зраду чи порушення присяги. Серед них 97 керівників, серед яких 9 генералів, та 102 співробітника ДАІ, яки фальсифікували протоколи по відношенню до активістів Автомайдану рік тому", - сказав Аваков.

У 2015 перевірять всіх міліціонерів та учасників спецпідрозділів, яки приймали участь у подіях на Майдані.

"Ми не очікували мобілізації суспільства щодо створення нової патрульної служби. Заявки на службу в новій поліції подали 27 тисяч людей. На одне місце претендують 15 осіб", - зазначив Аваков.

З 26 керівників митниць вже замінено 24, загалом з рядів Державної фіскальної служби звільнено понад 70 працівників.