За першу хвилю люстрації було звільнено 374 чиновника, половина з них – робітники прокуратури. Жоден суддя під люстрацію не підпав. 174 люстрованих держслужбовців звернулися до суду щодо оскарження свого звільнення.
Головними саботажниками люстрації активісти Громадського люстраційного комітету назвали президента, генпрокурора та суддів.

"Люстровано 374 особи, які не пішли з посад за власним бажанням. Половина з них – це робітники прокуратури", - заявила директор департаменту люстрації в Міністерстві юстиції України Тетяна Козаченко.
Втім вона зазначила, що майже кожен другий люстрований чиновник пішов до суду, але позитивних рішень поки що тільки два: по скарзі прокурора Суходубова у Харкові та одна справа у Запоріжжі. Багато випадків, коли чиновники не противляться включенню себе до люстріційних переліків і добровільно йдуть з посад.

"Ми склали перелік з 33 людей, яких треба люструвати найперше. Всі вони безпосередньо підпадають під люстрацію, проте влада не хоче цього робити. Якщо б генпрокурор Ярема хотів – він би легко звільнив прокурора Донецької області, якій розіграв цілу виставу з отримання статусу учасника бойових дій під час другої судової справи. Якщо б президент Порошенко цього хотів – він би легко звільнив губернатора Кіровоградської області. Ярема і Порошенко – перші саботажники люстрації, ми зобов'язані змусити їх зробити це", - призвав долучатися до люстрації всіх громадян Єгор Соболєв.

Активісти вже отримали понад 4000 скарг на чиновників різного рівня з усіх регіонів України. Втім, закон передбачає поетапну люстрацію: спочатку вище керівництво, потім – заступники,згодом – голови департаментів і відділів. Дехто переходить на нижчу посаду на час перевірки з метою повернутися "після затишшя".

"Ми знайшли низку чиновників, яки отримали статус учасника АТО, притому що там не були", - розповідає член Комітету цивільного очищення Максим Маньковський.
Він нагадав скандальне рішення суду про відновлення на посаді харківського прокурора Суходубова, яке викликало неочікуваний резонанс.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

"Сторона звинувачення подала скаргу до апеляційного суду, але, раптом, суддя Самойлова відкликала свій вирок. Коли активісти Люстраційного комітету приїхали на судове засідання – ні Самойлова, а ні Суходубов не з'явилися на засідання", - розповів Маньковский.

За компенсацією при звільненні звернулися тільки колишні чиновники Служби зовнішньо розвідки та судді.
"Жоден суддя поки що не був люстрований, не дарма вони так опираються і через Конституційний суд, і через Вищу раду юстиції. Але я пояснюю, що намагаюся не вигнати їх і помститися, а врятувати. Якщо вони самі не погодяться на люстрацію – їх будуть просто вбивати. Діяти буде не закон про люстрацію, а суд Лінча", - пояснив Соболєв.