Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус хоче скоротити кількість чиновників в Україні. Тим, котрі залишаться, пропонує збільшити зарплатню.


"Не можуть люди, котрі мають справу з великими фінансовими ресурсами, отримувати по 300 доларів зарплатні",– стверджує міністр.
Лише на днях він підписав указ про скорочення штату Минекономрозвитку на 50%. Окрім того Абромавичус звільнить своїх заступників та скоротить департаменти міністерства з 24 до 15.
Наскільки чиновникам буде підвищено зарплатню, у міністерстві поки не повідомляють.
Загалом в Україні 335 тисяч державних службовців різних рівнів.
Економіст дослідницького центру СASE-Україна Юлія Шибалкіна провела опитування серед державних службовців на предмет того, з чого складається їх зарплатня.
- Виявилося, що зарплатня середньостатистичного чиновника складається з окладу, який становить третину зарплатні, - зауважує економіст. – 2/3 доходу чиновника становлять різноманітні доплати та надбавки, премії, а також матеріальна допомога.
При розрахунку окладу чиновника за точку відліку береться зарплатня прем'єр-міністра – офіційно вона становить 20 мінімальних зарплат, але з 2005 року перераховувати зарплатню прем'єр-міністра згідно підвищення мінімальної зарплатні заборонено.
2005 року мінімальна зарплатня становила 332 грн. Тож оклад нинішнього прем'єр-міністра був незмінним з того часу і становив 6640 грн. до грудня.
Оклад президента України становив 140% від окладу прем'єр-міністра (9296 грн.)
Оклад депутатів та міністрів становив 92% від окладу прем'єр-міністра (6108 грн.)
У грудні народні депутати при прийнятті бюджету скасували цю норму, збільшивши посадовий оклад удвічі. До цього в Україні з серпня 2014 року діяла норма, котра забороняла нардепам отримувати більш, як 6,5 тисяч гривень зарплатні. Ще раніше народні обранці отримували з усіма доплатами та надбавками близько 17 тисяч гривень.
Економіст Олександр Охріменко пояснює, що таке підняття зарплатні депутатам неправильне.
- В Європі зарплатня депутата розраховується з середньостатистичної зарплатні у країні, каже Охріменко. – Для європейських парламентарів середньостатистичну зарплатню множать удвічі. Якщо дотримуватися цієї практики, то в Україні зарплатня нардепа не має перевищувати 7 тисяч гривень.
Нижчі рангом державні службовці мають дещо менший оклад в порівнянні з чиновниками високого рангу. Він встановлювався Кабінетом міністрів – від 660 грн. до 2200 грн. в залежності від рангу.
Також для чиновників існує велика кількість різноманітних доплат та надбавок:
-за ранг (50 – 150 грн)
-за вислугу років (10 – 40% від основного окладу)
-за високі досягнення і виконання особливих робіт (500 – 100% окладу)
-за виконання обов'язків співробітників, котрі тимчасово відсутні (близько 50% від окладу)
-за керівництво великими підрозділами (до 20% окладу)
-за знання іноземних мов (10 – 25% окладу)
- за наукову ступінь (5-10% окладу)
- за почесне звання (5% окладу)
Також чиновники можуть розраховувати на "оздоровчі", "тринадцяту зарплатню" та премії, розмір яких кожен державний орган визначає сам.
За підсумками дослідницького центру СASE-Україна загалом зарплатня середньостатистичного чиновника втричі перевищує його оклад.