Українці зможуть їздити до Європи без віз вже з червня. Матимуть на це право не лише жителі підконтрольних Україні територій, але й мешканці анексованого Криму та окупованого бойовиками Донбасу.

Для цього, насамперед, обов'язково мати українське громадянство, повідомляє "Радіо Свобода".

Ще одна неодмінна умова – закордонний паспорт нового зразка з біометричним чіпом, виданий українськими органами влади.

Водночас, кордон все одно відкритий не для всіх.

Жителі непідконтрольних територій змушені будуть звертатися за біометричним паспортом до українського уряду. Для його отримання необхідно, за однією з умов, мати довідку про несудимість. Таким чином, бойовики проросійських угруповань, які потрапили в поле зору правоохоронців, не зможуть отримати документ.

Популярні новини зараз

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Крім того, за Конституцією України, громадянство може бути лише одне. У парламенті вже знаходиться на розгляді законопроект, за яким згодом можуть позбавляти українського громадянства тих, хто з власної волі отримав друге. Отже, для таких осіб шлях до Європи закриють.

Варто пам'ятати, що ЄС має власний "чорний список" осіб, причетних до порушення територіальної цілісності України. В ньому перебувають як лідери бойовиків з українськими паспортами, так і російські воєначальники.

Також є санкційний список: у ньому – причетні до розкрадання державних коштів України. Зокрема, 15 високопосадовців часів Віктора Януковича. Їм заборонено перетинати європейський кордон вже понад три роки.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, власники біометричних паспортів, які збираються до ЄС, після введення безвізу зекономлять більше тисячі гривень.