Про те, як дрони можуть послужити українським фермерам, в ексклюзивному коментарі Знай.ua розповів Андрій Миколайович Мазур, експерт у галузі цивільної авіації.

Згідно із планами уряду, наступний рік має стати знаковим для вітчизняного авіапрому. За розпорядженням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, спеціальна робоча урядова група повинна надати програму відродження авіапрому України.

У зв’язку з цим Андрій Мазур розповів, на що саме сьогодні варто звернути увагу, щоб використовувати авіатехнології з максимальною користю для держави.

“Як не сумно, але війна на Сході країни дала поштовх до розвитку в Україні нових технологій – широко впроваджувати дронів. Історія підказує, що багато військових розробок із часом дуже глибоко проникають у мирне життя. І мілітаризовані технології починають використовувати в найрізноманітніших галузях. Наприклад, у сільському господарстві. Йдеться про безпілотники – дрони, усе більше фермерів вдаються до їх використання в господарюванні”, – зазначив Андрій Мазур.

За словами експерта, уряду варто обов’язково включити пункт про держпідтримку розробки дронів для аграріїв в майбутню програму. Згідно зі світовою практикою, використання безпілотників значно здешевлює ведення сільгоспробіт. Це доводить досвід Китаю, Японії, США, Бразилії.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Дронів використовують для моніторингу сільгоспугідь. Апарат із повітря швидко визначає проблемні ділянки під час посівної кампанії, допомагає відшукати заражені ділянки посівів, щільність сходів. Так, фермер оперативно може вносити корективи в роботі: де потрібно провести обприскування, які ділянки посівів потребують додаткової підгодівлі добривами, де з’явилися шкідники.

Як повідомляють експерти, для спостереження за станами угідь використовують невеликі дрони, оснащені звичайною камерою. За 45 хвилин польоту такий апарат покриває площу до 10 квадратних кілометрів. При цьому безпілотники можуть працювати навіть при швидкості вітру 15 метрів на секунду.

Для оцінки стану рослин використовують коптери, оснащені інфрачервоними камерами: здорові рослини відображають більше інфрачервоного випромінювання, хворі – менше. Визначивши проблемні ділянки поля, можна значно заощадити на обприскуванні полів, покриваючи хімікатами лише ту територію, де це дійсно необхідно.

“Сьогодні авіаційні технології дійшли до того, що за допомогою дронів можна точково обприскувати посіви, досівати певні ділянки, розганяти птахів і забезпечувати охорону території та техніки. Такі технології дуже важливі для українських аграріїв, адже вони зможуть значно знизити витрати і підвищити врожайність. А головне, що сучасні технології розвиватимуться у нас у країні із залученням наших фахівців”, – пояснив Андрій Миколайович Мазур.