Минулого тижня в Україні розгорівся скандал – воєнна кореспондентка ТСН та державного телемарафону Юлія Кирієнко-Мерінова заявила про відсутність в українських захисників боєприпасів для 120-мм мінометів.

"Як відбивати штурми, наприклад на Покровському напрямку, де ворог відправляє своє м'ясо малими групами, коли тобі на бригаду дають на тиждень 10 мін 120-мм?!" – заявила вона 16 вересня на Facebook.

Як вказує видання "Факти", у вітчизняному Міністерстві оборони мінометні та артилерійські постріли називають "критичною номенклатурою". До цього переліку включають 82 мм та 120 мм мінометні постріли, реактивні снаряди до "Граду", артилерійські постріли 122 мм, 152 мм та 155 мм.

Довідка. Постріли – це боєприпаси, готові до стрільби. "Мінометний постріл" – це міна з вибуховою речовиною всередині, підривник, вишибний та додаткові порохові заряди. Такий комплект вкидується у міномет, бойок вдаряє по капсулю вишибного заряду, той підриває порохові заряди – і міна летить по ворожих позиціях. Вкручений на кінчику підривач від перевантаження польоту переходить у бойове положення та детонує, коли торкається поверхні. Відбувається вибух, який обстрілює все навколо уламками корпусу міни.

Автор наголошує, що відсутність пострілів – це пряма відповідальність Міністерства борони, яке має забезпечувати Збройні сили України озброєнням та боєприпасами. Проте існує ще одне відомство, відповідальне за боєприпаси, зокрема вітчизняні, в українському війську.

Популярні новини зараз

Пенсіонери мають лише 10 днів: куди потрібно звернутися, щоб не втратити 20% виплат

Українці залишаться без пільг на комуналку: хто вже у "черзі", та за яких умов

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

"Ми вийшли на власне серійне виробництво всієї номенклатури мінометних та артилерійських повнокомплектних пострілів", – звітував Олександр Камишін у Верховній Раді 4 вересня за результатами роботи на посаді міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

"Ми не побоялися й взяли на себе зобов'язання, хоча всі казали, що не буде виробництва, не буде ОПК… ми інвестували у виробництво, і кожен другий боєприпас зараз український", – заявив Рустем Умєров в інтерв'ю телеканалу "Рада" за результатами року роботи на посаді міністра оборони України.

На початку вересня Камишіна було звільнено з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Схожі розмови точаться і навколо Умєрова. Як заявляє журналіст, основна претензія президента Володимира Зеленського до цих двох урядовців проста: їхні команди провалили постачання боєприпасів в армію.

"Зараз і Мінстратегпром, і Міноборони намагаються зберегти хорошу "міну" при поганій грі, але от справжніх мін фронт досі не отримує", – наголошує автор.

За його даними, протягом травня, червня, липня та серпня державний "Павлоградський хімічний завод" мав поставити в армію 250 тисяч 120-мм мінометних пострілів, але відвантажив лише трохи менше за 17 тисяч!

"Це при тому, що цей завод Мінстратегпрому вчасно отримав мільярди гривень попередньої оплати. Хоча й дуже дивно, що держава вирішила виділити такі кошти підприємству, чиї основні потужності на початок 2024-го ще залишалися у прифронтовій зоні…", – йдеться у тексті.

Автор пише, що в першому кварталі 2024 року "Агенція оборонних закупівель" підписує з державними "Артемом" та "Павлоградським хімічним заводом" рекордні контракти на постачання боєприпасів та сплачує десятки мільярдів гривень попередньої оплати.

"Варто сказати, що майже по всіх контрактах зараз постачання зривається, що й відчувається на фронті. Сотні тисяч артилерійських пострілів 122 мм та 152 мм. Майже 2 мільйони мінометних пострілів 82 мм та 120 мм. Все має бути поставлено до кінця 2024 року, а перші поставки мали бути розпочаті вже з травня… Чи перевіряли в "Агенції" реальні спроможності цих двох державних заводів?" – запитує журналіст.

Він вказує, що не "відстають" і власні підприємства Міністерства оборони: державний "Спецтехноекспорт" на початку лютого отримав майже 700 мільйонів гривень попередньої оплати для постачання 80 тисяч закордонних мінометних пострілів для 120-мм мінометів – але, наголошує автор, не поставив жодного.

Володимир Зеленський на заводі з виробництва боєприпасів, фото: president.gov.ua

"Перемога на полі бою починається на заводі" – таке гасло українська делегація побачила на заводі з виготовлення боєприпасів в Пенсильванії під час нещодавнього візиту. Схоже, українська заводська перемога затримується…" – резюмується в матеріалі.