Міністр аграрної політики Віталій Коваль живе у шикарній квартирі на 170 квадратних метрів в одному з елітних житлових комплексів Києва, що стоїть біля Голосіївського парку. Щоправда, за документами ця квартира належить його тещі – Галині Баранюк, хоча походження коштів на її купівлю виглядає, м'яко кажучи, загадковим.

Ціна такої квартири може сягати 17,7 мільйона гривень, і вона була куплена якраз у той момент, коли Коваль очолював Рівненську ОДА, а його фірми активно вигравали великі дорожні підряди.

Журналісти "Слідство.Інфо" зауважили, що з серпня 2023 року дружина Коваля орендує цю квартиру, де живе вся їхня родина. А ось власницею є 69-річна пенсіонерка з Чернівців, яка все життя пропрацювала бухгалтером.

Доходи Баранюк за 2014-2020 роки становили лише 495 тисяч гривень, що в середньому по 6 тисяч гривень на місяць. Таких грошей вистачило б на покупку нерухомості преміум-класу?

Популярні новини зараз

Пенсіонери мають лише 10 днів: куди потрібно звернутися, щоб не втратити 20% виплат

Можуть безперешкодно перетнути кордон: хто з чоловіків має право виїздити спокійно

Вчені виявили людей, чия кров відрізняється від решти - їх серед нас небагато

Мирний план Зеленського чи зникнення путіна? Астрологиня розповіла, як переможе Україна

Показати ще

Коли журналісти спробували дізнатися, звідки взялися гроші на квартиру, сама Галина Баранюк лише кинула слухавку із коментарем: "Ну й що, що задекларував". Втім, і на сторінці дружини міністра Ксенії Коваль знайшлися фотографії цієї самої квартири – просторої, на високому поверсі, з чорновим оздобленням, що точно збігається з оголошенням про продаж такої ж квартири за 17,7 мільйона гривень.

Сам Віталій Коваль не відповів на запитання, просто проігнорувавши дзвінки.

Журналісти вирішили покопатися в його деклараціях за 2019-2021 роки і не знайшли жодних натяків на позики, які могли б допомогти тіщі міністра купити житло за 17,7 мільйона гривень. Судячи з документів, ця "дірка" на мільйонну суму в сімейному бюджеті просто відсутня.

Але що цікаво – квартиру купили влітку 2021-го, коли Коваль був головою Рівненської ОДА. А всього за рік до цього він мав понад 1,3 мільйона гривень боргів, і при цьому його зарплата не перевищувала 8 тисяч гривень на місяць. Як тільки він обійняв керівну посаду, компанії, пов'язані з ним, почали отримувати великі державні підряди.

Одна з них, «Рівнеавтодорбуд», яка раніше не блищала на горизонті, раптово виграла контракти на 5 мільярдів гривень, 4,5 із яких припали на період правління Коваля. Ці гроші пішли на будівництво та ремонт доріг в області.

Віталій Коваль: джерело: Facebook

Зв'язок між фірмами, з якими Коваль був пов'язаний, та раптовим успіхом у отриманні підрядів помітили не лише журналісти, а й антикорупційні експерти. На їхню думку, поява такої дорогої нерухомості викликає питання, і пояснити походження грошей міністру потрібно якнайшвидше.

Справа може дійти до НАБУ та САП, адже йдеться не просто про велику суму – приховування майна вартістю понад 10 мільйонів гривень вважається серйозним злочином. У разі доказу провини Ковалю може загрожувати до 10 років ув'язнення та конфіскація майна.

А ми нагадуємо, суддя Тандир, який збив нацгвардійця, за час перебування в СІЗО "заробив" більше 1 млн грн

Раніше стало відомо, що люксовий готель Луцька, пов'язаний з Ігорем Палицею, "захопив" чужу землю і отримав 700 тис. з міського бюджету

Крім того, Знай.ua повідомляв, одеська чиновниця зробила вибір на користь чоловіка-уконіста: діти залишилися без матері