Йдеться про сестру Лагуна Антоніну, колишню голову правління “Дельта банку” Олену Попову, а також колишню юристку банку, з якою Лагуна, пов'язують романтичні почуття – Ганну Гуцалюк.

За даними реєстрів та низки журналістських розвідок, саме ці три жінки зараз контролюють основний стан екс-банкіра. Також адвокати фінансиста планують списати частину кримінальних справ Лагуна на його помічників.

Микола Лагун – автор одного із найгучніших банкрутств останніх десятиліть. Банк “Дельта” та суміжні з ним фінансово-кредитні установи, що скуповували Лагун, збанкрутували так само стрімко та голосно, як і набирали свою вагу на початку 2010-х років на тлі загальної спраги споживчого кредитування з боку населення.

Збираючи, як пилососом, кошти громадян, Лагун поступово перекачував їх до офшорів за допомогою низки фінансових схем та закордонних установ. Це вилилося у кілька сотень кримінальних проваджень, у рамках одного з яких Лагуна оголосили у міжнародний розшук у жовтні 2023 року. У побудові схем йому сприяли найближчі соратники, серед яких особливе місце посідають троє жінок – сестра Антоніна та ймовірна коханка Ганна Гуцалюк, на яких після банкрутства було переписано майно, а також екс-глава правління “Дельта Банку” Олена Попова, яка живе за кордоном У 2016 року, ховаючись там від українського правосуддя, і на яку, за задумом адвокатів Лагуна, має бути поступово переведено весь юридичний тягар зловживань, які інкримінуються екс-власнику Дельти.

Багата родичка

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

Родичі, які готові завжди підставити плече та поставити підпис на сумнівних документах – традиційний канал збуту зловживань для численних зловмисників не лише в Україні, а й у всьому світі. Не дивно, що ще з початку 2010-х років Лагун переписував частину свого майна та призначав керувати своїми банками та нефінансовими бізнесами власну сестру Антоніну.

Антоніна Лагун народилася 24 травня 1979 року. У різний час вона входила до керівництва, а також була засновницею ряду пов'язаних з Лагуном бізнесів - АТ "Банк 3/4", ТОВ "Мані Маг", ТОВ "ККГ", ОК "Лагун-А", ТОВ "ФК Фаворит", ПрАТ "СК "Дельта Життя", ТОВ "Цитадель Холдинг Україна", ТОВ "Агалем", ТОВ "Крем-1", АТ "Отке", ТОВ "КУА Скай Кепітал Менеджмент", ТОВ "Вудрест", ТОВ "Графіті-2" ”, ТОВ “ФК Іпокредит”, ТОВ “ТМ Холдинг”, ТОВ “ДК Європа”, ТОВ “Бєлград”, ТОВ “Бородянінвестментс”. Крім того, вона також мала контроль над частками ТОВ “Зодіак-Центр”, ТОВ “ЖК Сонячний у Криму.

Ключовий актив Антоніни Лагун – ТОВ “КУА Скай Кепітал Менеджмент”, яка у 2018 році була переписана на партнера Лагуна Вадима Сергієнка. Компанія має в управлінні активи більш ніж на 400 млн. грн. Серед іншого, КУА брала активну участь в угодах з перепродажем права вимоги щодо кредитних зобов'язань перед банком Омега (раніше Сведбанк), що належав Лагуну. У цьому процесі було задіяно також “ФК Іпокредит”. Ця установа проходить у кримінальній справі про виведення з "Дельта-Банку" майже $149 млн. коштів вкладників на користь офшорних компаній протягом 2012-2014 років. Графіті-2”, бенефіціаром та засновником якої була все та ж “Скай Кепітал Менеджмент” та Антоніна Лагун.

Через ТОВ “Вудрест”, компанію Скай Кепітал Менеджмент та свого партнера Вадима Сергієнка, Лагун може впливати на ситуацію із теплопостачанням у невеликому містечку Ніжині. Також “Вудрест” все ще є акціонером “Першого всеукраїнського бюро кредитних історій”, завдяки чому Лагун або його менеджмент можуть мати доступ до сотень тисяч кредитних історій українських громадян та – за бажанням – знову відкрити фінансово-кредитну установу (хоча, напевно, вже не свого імені). Також він може вплинути на компанії "Черніград" та "Бородянінвестментс", які займаються здаванням в оренду власної нерухомості. Їхній загальний статутний капітал перевищує 80 млн. грн. Крім того, у Лагуна особисто зберігається контроль за часткою у будівельній фірмі ТОВ Белград та ТОВ Білгородводоканал, що забезпечує надання комунальних послуг у селищі Білогородка під Києвом.

Компанія з непомітною назвою Крем-1 також брала участь у багатомільярдних угодах. Антоніна Лагун виступала спільно з братом гарантом угоди між Укрексімбанком та ТОВ «Марилькомфрукт» (колишнє ТОВ «Агроновоком») кредиту в сумі $38,3 млн і 19,5 млн грн. Антоніна передала в іпотеку банку три квартири, а Лагун виступив поручителем із цього кредиту для ТОВ «Марількомфрукт». Крім того, іпотечну заставу за кредитом було надано ТОВ «Крем-1». Кредит "згорів", а з Антоніни були стягнуті її нерухомість і земельні ділянки, що належали "Крем-1".

На Антоніну було записано низку кіпрських та віргінських компаній, які зараз переписані на номіналів. Наприклад, на БВО йдеться про GABWOOD INVESTMENTS LIMITED, MELBRIDGE HOLDINGS LIMITED, Delta Financial Investmens Ltd, CANBURY CORPORATE LIMITED, MELSTONE INVESTMENTS LIMITED, BERNVILLE ENTERPRISES LIMITED, STARWELL ENTERPRISES LIMITED. На Кіпрі за нею вважалися FEDOMAR FINANCE LIMITED, GANVER FINANCE LIMITED, STARMELOR CONSULTING LIMITED, SONILTA GROUP LIMITED, LENHOUSE MANAGEMENT LIMITED, GOTCHER LIMITED, AGALEM HOLDINGS LIMITED, EAGLES LIMITED, EAGLES RISES LIMITED, COMBERG MANAGEMENT LIMITED, WATKINO INVESTMENTS LIMITED , ARNWELL ENTERPRISES LIMITED.

Усі вони зараз переписані на номіналів – Єлизавета Дрьоміна, Іраклі Джикия чи BSM Nominees. При цьому зв'язок із Лагунами зберігається. Наприклад, Дрьоміна стала також директором цілої низки українських компаній сім'ї, зокрема, ТОВ “Південнобережний холдинг” та “Південнобережний холдинг-1”. Перший володіє ТОВ "ЖК Сонячний", а другий - ПП "Біля Нікітських воріт" (ресторанний комплекс) в окупованому Криму, в Ялті.

Серед кіпрських активів Дреміною – компанія Christex Enterprises Limited – донедавна мажоритарний акціонер ялтинських ТОВ “Зодіак-Центр” та “Титан-Енерго-Південь”, які володіють частиною пляжної інфраструктури в Ялті. Наразі формальним власником Зодіаку є Володимир Старцев, податковий код якого збігається з податковим кодом партнера Яндекс-Таксі у Москві.

ТОВ "Титан-Енерго-Південь", що займається забудовою на Південному узбережжі Криму, володіє Артем Нестеров. Він же засновник московської ТОВ Талант, ТОВ Агроінвестгруп (АІГ), яка, ймовірно, сконцентрувала частину аграрних активів Лагунів у Криму, та ТОВ «Сік Менеджмент Груп».

Раніше офшори Лагуна та його сестри володіли низкою бізнесів у Росії та Білорусії. Наприклад, кіпрська Sakler Trading Limited володіла російським «Макс Петролеум» та білоруським «Саклером», кіпрська Watkino Investments Limited володіла білоруськими New Partnership LLC та Chieveley, кіпрська Belarussian Development Investments Limited була акціонером білоруської Спецпродмашу.

У Великій Британії Антоніна Лагун досі є бенефіціарним власником компанії з милозвучною назвою SALO NETWORKS LIMITED, зареєстрованою в 2023 році, яка надає послуги комп'ютерного програмування.

Легальне найменування

Не менш важливу роль в управлінні активами Лагуна відіграє колишня юристка Дельта Банку Ганна Гуцалюк. На відміну від Лагуна, а також всього топ-менеджменту “Дельта-Банку”, які офіційно звинувачуються у розкраданні мільярдних коштів держави та безпосередньо підписували документи про виведення коштів до офшорів, Гуцалюк та його юридичної компанії це не особливо стосується.

Ганна Гуцалюк народилася 26 квітня 1980 року. Вона працює з Лагуном з часів фінансової кризи 2008 року, коли вона входила до правління страхової компанії "Дельта-Життя". Згодом вона також представляла інтереси офшорного бізнесу у родині Лагуна. Як писали ЗМІ, їх також можуть пов'язувати і романтичні стосунки. Зокрема, журналісти звертали увагу на те, що Лагун та Гуцалюк у різний час користувалися автомобілями з однаковими номерними комбінаціями.

Так, спочатку два чорні Range Rover 2014 року, а потім Mercedes S 63 AMG і Volkswagen Multivan були зареєстровані на Лагуна, а згодом на Гуцалюк.

ЗМІ писали, що ключовим активом екс-юриста є PE Investments Limited (Кіпр), яку переписав на неї Лагун. Через цю компанію вона володіла австрійським бізнесом зі здачі в оренду нерухомості – OMS Immobilien GmbH. Це компанія, пов'язана з групою OMS Overseas Metal Service GmbH, якою володіли Ірина та Андрій Луневи (ймовірно, росіяни, які проживають в Іспанії). На сайті російського ТОВ "Русполімет" зазначено, що Лунєв є його афілійованою особою, зокрема, засновував німецьку трейдингову "дочка" компанії. Згідно з рішеннями українських судів, PE Investments – це фірма-наступниця Rempton Holdings Limited (Беліз). За даними розслідування K2 Intelligence, саме через Rempton Лагун намагався провести угоду про продаж 50% Іллічівської зернової компанії (перевалочний термінал Олір Ресорсіз), що могло стати частиною корупційної угоди між нею та оточенням тодішнього президента Петра Порошенка.

В Україні просто зараз PE Investments Limited є кінцевим бенефіціаром ТОВ Агро Грін Менеджмент (45151539). Цей агробізнес Гуцалюк започаткувала минулого року разом із Денисом Тарасюком, колишнім начальником юридичного департаменту Дельта Банку. Тарасюк, як неодноразово зазначали медіа – єдиний з оточення Лагуна, що залишається в Україні, проходить як обвинувачений у кримінальних справах про виведення коштів з “Дельти”, проте досі не притягнутий до жодної відповідальності.

Разом із Тарасюком у Гуцалюку також є компанія ТОВ “Бірайт Адвокасі”. Це юридична фірма, адвокати якої часто представляють екс-власника Дельта Банку та його компанії у судових суперечках в Україні. Також формально від імені Лагуна Гуцалюк має низку інших аграрних бізнесів (колишній банкір, ймовірно, вирішив перепрофілюватися на фермера). Це ТОВ “Олл Грін” (44910517) та ТОВ “Агрієн” (45077686) – обидва володіють через кіпрську Ecovel Limited. Також ця кіпрська компанія заснувала в Україні ТОВ “Ріддс” (42879774). Крім того, Гуцалюк мала частку у ТОВ “Феррара-Агро” та “Феррара Груп” – це компанії батька її дитини Олександра Романовського.

Директор школи

Найменш завидна роль у схемах Лагуна дісталася колишньому голові правління банку "Дельта" Олені Поповій. Вона як найвища посадова особа в установі, а також як керівник кредитного комітету підписувала всі угоди щодо виведення мільярдів гривень на офшорні рахунки. Тому Попова зараз проходить у кримінальних справах як співучасниця злочинів, пов'язаних із Лагуном.

Олена Попова народилася 1974 року в Дніпропетровську, з Лагуном почала працювати не пізніше 1999 року. У цей час вони перетнулися в Укрсоцбанку, де Лагун працював з кінця 90-х до початку 2000-х пройшов кар'єрний шлях на посадах начальника управління фінансових ринків департаменту казначейства, начальника казначейства, заступника голови правління. У лютому 2006 року Лагун створив Дельта банк. З відкритих джерел відомо, що в Укрсоцбанку Попова пройшла шлях від завідувача сектору обліку та контролю дилінгових операцій до заступника начальника казначейства. У 2006 році Олена Попова почала працювати у Дельта Банку на посаді заступника голови ради директорів, у 2007-му була призначена першою заступницею, у 2008 році стала головою ради директорів банку.

Очевидно, що саме Попова була найінформованішою людиною про те, як Лагун виводить кошти клієнтів із “Дельта банку” та конгломерату фінустанов, якими поступово обріс банкір. Це відображають і підозри у кримінальних провадженнях, оголошені Поповою за останні 7 років. Зокрема, вона проходила головною підозрюваною в епізоді з висновком на підставну компанію Лагуна Silisten Trading Limited (Британські Віргінські острови) через Meinl Bank коштів на суму $87,3 млн. Суть угоди полягала в тому, що Silisten Trading Limited отримувала Meinl Bank кредит під заставу депозиту "Дельта банку". Після того, як віргінська фірма не повертала кредит (фактично залишала собі кошти), Meinl списував гроші з рахунків Дельти. Тобто формально це була “звичайна” бізнес-операція, хоча за фактом – ланцюжком гроші виводилися на невідомі рахунки.

Епізод розслідували окремо Нацполіція, СБУ, НАБУ, проте результатів розгляду досі немає. Загалом через Silisten, як стверджують розслідувачі, які проводили розслідування для американського суду з питань банкрутства, було виведено понад 1 млрд. дол. коштів за сумнівними транзакціями більш ніж на 50 компаній на Кіпрі, Гонг Конзі, Панамі, Сейшелах, Сполученому Королівстві та Україні. Багато компаній мали бенефіціарів, директорів чи бухгалтерів, чітко пов'язаних із Дельта Банком.

Крім того, у березні 2017 р. Генеральна прокуратура оголосила Олені Поповій підозру у провадженні про виведення з банку коштів рефінансування НБУ на суму 1,7 млрд грн. Вона була оголошена у міжнародному розшуку. У 2019 році суму завданих збитків було збільшено до 4,4 млрд грн.

Попова виїхала з України ще наприкінці 2016 року та більше не поверталася. В інтерв'ю виданню Главком вона повідомляла, що зробила цей крок через стан здоров'я та необхідність народження двійнят. Але сьогодні очевидно, що це була заздалегідь продумана схема втечі від відповідальності. Адже до жовтня 2021 року Миколі Лагуну взагалі не висували серйозних претензій щодо банкрутства “Дельти” – все “списувалося” на голову правління та її заступників, тобто формальних виконавців, якою нібито розкрадали банк без волі власника.

Лише у жовтні 2021 року Генпрокуратура висунула більш-менш серйозні звинувачення вже самому Лагуну – на суму 1,4 млрд. грн. У рамках розслідування банкрутства банку було проведено 14 обшуків, заарештовано активи Лагуна на 790 млн грн та дві сотні земельних ділянок у Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Щодо Попової, то нібито навіть вдалося заарештувати $1 млн на її рахунку в неназваному швейцарському банку.

Наразі прізвище Олени Попової спливає у медіа та судовому реєстрі через позов Фонду гарантування вкладів, який намагається відсудити у Лагуна, його колишнього голови правління та інших менеджерів “Дельта банку” майже 23 млрд грн. збитків, завданих державі при продажу активів збанкрутілої фінустанови. Формально у Дельти було багато активів у заставі, проте, коли Фонд почав їх розпродавати, виявилося, що йдеться про сміттєві кредитні зобов'язання, майже нічим не забезпечені. Отже, кошти, які Фонд виплатив вкладникам Дельти після її банкрутства, нема чим покривати. Адвокати Лагуна розмірковують над тим, як знову повернути Попову в інфополі та – на тлі справи про банкрутство самого Лагуна – знову перекласти публічну відповідальність за те, що такий великий банк урвався виключно на непрофесійних менеджерів.

На відміну від Лагуна, який не приховує перебування в Австрії, Попова не розголошує своє поточне місцезнаходження. Проте з інформованих джерел відомо, що мешкає вона у Відні. Хоча ще чотири роки тому в інтерв'ю заявляла, що її місце проживання відоме слідчим, із якими, як вона стверджувала, тоді співпрацювала. Оскільки Попова вже набагато довша за Лагуна, перебуває під слідством, стосовно неї можуть скоро почати закінчуватися терміни давності у кримінальних справах. Тобто фактично завдання захисників Лагуна полягає в тому, щоб якнайбільше звинувачень щодо екс-власника “Дельта банку” перевести на екс-топ-менеджера фінустанови. І в рамках її справи – поховати.

***

Незважаючи на низку юридичних хитросплетінь, очевидним залишається той факт, що за операціями та діями Антоніни Лагун, Ганни Гуцалюк та Олени Попової стоїть особисто Микола Лагун. Отже, відповідальність за його дії не має бути розмито на жінок, під спідницями яких він фактично намагається сховатися від правосуддя. Інша справа, що слідчі органи і суди не надто воліють не тільки розбиратися в тонкощах сімейно-управлінського лабіринту, а й загалом тяжіють до того, щоб нарешті списати найгучніше банкрутство останніх десятиліть в аннали історії, великодушно вибачивши фігурантам розграбування країни більш ніж на $1. млрд. через схеми виведення коштів у підставні компанії.