Нещодавно соціальні мережі вибухнула новиною про обшуки БЕБ у найбільшій мережі зі збуту контрабандного Apple "Ябко", яку підозрюють в ухиленні від сплати 63 млн. грн. податку з прибутку.

«Ябко» справді найбільша мережа і налічує 95 магазинів, а їхній річний оборот, за розрахунками економістів, становить 59.3 млн. доларів. 2021 року магазинів було 77.

Тобто за 2.5 роки війни та падіння економіки мережа «Ябко» показала зростання на 23%. Бізнес оцінить такі цифри. Про це пише у своєму Telegram-каналі журналіст Євген Плінський.

Магазин "Ябко", скріншот: YouTube

І це при тому, що «Ябко» завжди під увагою правоохоронців. Ось новина за липень 2021 року, коли ДФС та податкова поліція провели у них обшуки та викрили на податковому схематозі та збуті контрабанди.

Популярні новини зараз

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах

Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

Але за результатами тих слідчих дій, «Ябко» не припинило діяльність, а почала лише зростати та збільшувати кількість магазинів. Таке буває.

Я думаю, що вам теж цікаво дізнатися, хто ж такий потужний стоїть за мережею схемного збуту контрабандного Apple, яка не боїться проблем, і активно розвивається?

Мені теж цікаво, тож давайте розбиратися.

Власником торгової марки «Ябко» значиться львів'янин Кахнич Микола Миколайович.

Але жодними юридичними особами, пов'язаними збутом електроніки, Кахнич не володіє. І це не дивно, адже «Ябко» – це класичний конгломерат десятків ФОП оформлених на продавців, які де-факто об'єднані лише вивіскою «Ябко» та тіньовими бенефіціарами.

Незважаючи на відсутність профільних компаній, Кахніч має стосунок до деяких юридичних осіб.

Публікація "Брудні ігри", скріншот: Telegram

Він власник кількох компаній, які займаються орендою приміщень, але цікаві з них дві – ТОВ «РІЄЛ ЕСТЕЙТ ЮЕЙ» 44526928 та «СЕВЕН Р» 45280514.

Одна з них – це найвідоміший львівський портал нерухомості. У співвласниках цих компаній у Кахнича значиться Турковець Віталій Петрович.

Схеми "Ябко", скріншот: Telegram

Схеми "Ябко", скріншот: Telegram

Він же є партнером Кахнича та по мережі «Ябко», яку вони, двоє молодих та амбітних хлопців, починали створювати кілька років тому. На перших етапах мережа була локальною і працювала лише у Львові, однак у якийсь момент у Кахнича та Турківця з'явилися партнери-інвестори.

Поки що без конкретних прізвищ, але за даними моїх джерел, ці інвестори мають причетність до однієї з найбільших паливних мереж України львівського походження.

Завдяки цьому партнерству, яке забезпечило не лише інвестиції, а й податково-правоохоронний дах, мережа «Ябко» швидко стала всеукраїнською, і почала зростати, розширюючи армію штучних ФОП, тримаючи реальних власників у тіні.

Турковець і Кахнич сьогодні чудово почуваються, живуть в елітному львівському селі Брюховичі та активно розвивають мережу «Ябко» до якої, окрім володіння ТМ, не мають офіційно жодного відношення.

Новинки від Apple, скріншот: The Verge

Погодьтеся – гарний бізнес.

Десятки цінних магазинів, річний оборот майже 60 млн. доларів, десятки ФОП для податкового схематозу та зафіксоване ухилення від сплати податків на 63 млн. грн. При цьому, як вишенька на торті знущання з держави - донат від «Ябко» на відновлення Охматдиту у розмірі 1 млн. грн.

1 млн проти 63 млн. Так виглядає цинізм, замаскований патріотизмом та соціальною відповідальністю.

Нагадаємо, новий податок на посилки може перетворити українців на жертв податкового терору чи злочинців.

Раніше повідомлялося, що українців закликали вийти з "тіні" і сплатити всі податки: "Де наші силовики, митники, податківці?".

Також, податки зростуть – корпупції побільшає: новий закон лише зміцнить тіньові схеми.