Командування Сил тероборони зверталося до Державного бюро розслідувань з проханням притягнути до кримінальної відповідальності командира військової частини, де «служив» антикорупціонер Віталій Шабунін, за надання тому незаконних відряджень і виплат у розмірі 30 тис. грн.

Ці порушення підпадають одразу під дві статті Кримінального кодексу – розтрата майна та перевищення службових повноважень.

Про це пишуть «Українські новини» з посиланням на повідомлення ДБР від 16 грудня 2023 року. Воно підписане тодішнім командувачем Сил ТрО Анатолієм Баргилевичем.

Віталій Шабунін \\ фото Рівненські новини

«Прошу внести відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 426-1 та ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань», - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз

Надії більше нема? Пенсіонери не вірять у справедливий перерахунок виплат, що "урізали"

Стосується всіх клієнтів: "Нафтогаз" попередив про важливе нововведення

Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити

Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки

Показати ще

Військові пояснюють, що в грудні 2023 року провели внутрішню службову перевірку. Вона виявила, що командир в/ч порушував Статут ЗСУ тим, що надавав дозволи на «відрядження» солдата Шабуніна до НАЗК, яке не є органом державної безпеки та оборони.

Такі «відрядження» були незаконними ще й тому, що Шабунін є мобілізованим, а не служить за контрактом. Однак такі порушення відбувалися систематично протягом 2022-2023 років. При цьому командир дозволив виплачувати Шабуніну додаткові 30 тис. грн щомісяця.

За результатами перевірки командира в/ч було притягнуто до адміністративної відповідальності.

За даними ЗМІ, на даний час Шабунін вже переведений з цієї військової частини до Центру інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Шабунін числиться бойовим медиком і отримує надбавки за службу, залишаючись у Києві. Також відомий антикорупціонер нещодавно потрапив у скандал: його звинуватили у привласненні автомобіля, який закупили для фронту через благодійний фонд.

ДБР вже розслідує дві кримінальні справи щодо Шабуніна - за ухилення від мобілізації та підробку документів НАЗК.