У квітні 2023 року всіма улюблений та пам'ятний одеський дельфінарій "Немо" опинився в центрі скандалу через жорстоке поводження з тваринами. Тепер стало відомо, що "Немо" може мати зв'язки з росією, а його філії працюють в Росії і окупованому Криму.

Історія дельфінарію "Немо", як розповідає UAnimals, розпочалася у 2005 році в Одесі. Проект фінансувався з бюджету Севастополя та приватного підприємства "Нерум", яке орендувало землю та тварин у "Біологічної станції".

У 2008 році "Нерум" не виплатило борги за оренду та захопило майно "Біологічної станції", перереєструвавши дельфінарій на себе.

Дельфінарій "Немо" / фото: Турправда

Дельфінарій тепер належить компанії "Нерум", співвласниками якої є:

Популярні новини зараз

Гороскоп на тиждень 24-30 червня для всіх знаків Зодіаку: смуга удачі Тельців, напруга Водоліїв та розчарування Дів

Мізерні пенсії стануть ще меншими: у кого ПФУ може забрати частину виплат

Комунальники вирішили встановити тарифний рекорд: з липня доведеться платити набагато більше

Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки

Показати ще
  • мати депутата Одеської міськради Андрія Кисловського,
  • Михайло та В'ячеслав Кучуки (Михайло – колишній віцемер Одеси, звинувачувався у хабарництві),
  • подружжя Сергій та Наталія Келюшкова (Наталка має тимчасову адресу проживання в рф),
  • Дмитро Уровський (один із засновників "Міжнародної Асоціації океанаріумів та дельфінаріїв" у Криму, живе в Анапі).

Багато хто з цих осіб пов'язаний з російським бізнесом і продовжує сплачувати податки до російського бюджету.

Андрій Кисловський має тимчасову адресу проживання у Росії та був помічений у рейдерському захопленні дельфінарію в Севастополі.

Дельфінарій "Немо" / фото: оф. сайт

Зв'язки з Росією

Дельфінарій "Немо" має філії у різних російських містах, таких як Анапа, Нижній Новгород, Джубга, станиця Голубицька та Вітязево. Також він тісно пов'язаний з російськими компаніями, включаючи "Чудне море", яке співпрацювало з "Нерум" та отримувало морських тварин від "Екологічного центру".

Після окупації Криму та вторгнення до Донецька у 2014 році зв'язки між цими підприємствами збереглися. Наприклад, автономна некомерційна організація "Орцинус" повідомляла про смерть морських тварин, що належать до мережі "Немо".

Власником "Чудного моря" є депутат від партії "Єдина росія" Сергій Зірінов, який у 2017 році був засуджений на 21 рік за вбивства та створення банди.

У 2014 році "Нерум" спільно з Тетяною Рябчиковою заснували компанію "Дельфінарій "Немо"" в окупованому Криму. Ця компанія, певно, і дозволила українським власникам мережі продовжувати управління кримськими дельфінаріями.

На сайті мережі "Немо" досі згадуються філії в Алушті та Феодосії, а також у Росії та Мінську. Дельфінарії мають однакові логотипи та дизайн сайтів, що вказує на їхній взаємозв'язок.

Дельфінарій "Немо" / фото: оф. сайт

У чому звинувачують дельфінарій

Дельфінарій "Немо" звинувачують у кількох порушеннях.

  1. У Харкові філії "Немо" використовують російську мову на своїх сайтах, ігноруючи закон про державну мову.
  2. Він також критикується за жорстоке поводження з тваринами, так як гості фотографуються з морськими котиками і дельфінами в готельних номерах, а дельфіни містяться в басейні поряд з шезлонгами відпочиваючих.
  3. Пропоновані розваги, такі як танці з вагітними самками та спільні танці з дельфінами, викликають побоювання фахівців через ризик передачі інфекцій та травм тварин.

Дельфінарій "Немо" в Одесі та Києві також став об'єктом самовільного захоплення землі. Будівництво об'єктів, включаючи готель "Немо", відбувалося з порушеннями законодавства, у тому числі менш ніж за 100 метрів від моря.

У Києві суд визнав будівлю неприпустимою і виніс рішення про її знесення. Незважаючи на протести зоозахисників та судові рішення, дельфінарій продовжує роботу, спираючись на підтримку відвідувачів.

Можливо, розслідування зв'язків із росією та нові факти порушень переконають українців не підтримувати цю жорстокість фінансово.

Нагадаємо, Живодерка з Одеси "сколотила" стан на муках свійських тварин: волонтери, побачивши її будинок, не спали тиждень

Раніше ми писали про те, що працівники зоопарку не знайшли справжніх панд і обдурили відвідувачів за допомогою нафарбованих собак

Крім того, Знай.ua повідомляв, що від випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки.