За останній час закупівлі систем оповіщення по завищеним цінам за бюджетні кошти після наших журналістських розслідувань набрали великого резонансу в суспільстві.

Про це пише портал Акценти.

По результатам наших розслідувань Генеральна прокуратура порушила кримінальні провадження, Державна аудиторська служба почала фінансові перевірки, Антимонопольний комітет України скасував в деяких тендерах умови, якими замовник намагався звузити коло учасників і тим самим збільшити ціну закупівель.

Посадові особи, які сидять в кабінетах та відповідають за забезпечення та формування державної політики в сфері цивільного захисту населення, як до війни, так і під час війни не сильно спішать впроваджувати системи оповіщення, щоб не потрапити в зону ризику по відповідальності. Ізакони їм не указ, і постанови та розпорядження уряду.

Ми звернули увагу на Сумську область, яка межує з Росією і встановили, що в області повністю відсутні сучасні територіальні і місцеві системи оповіщення, а те все що є, то ще з радянських часів і непрацездатне. За період війни сумчан вже загинуло та було поранено 565 людей, в тому числі дітей (звіт ООН, ювенальних прокурорів на 01.01.2024 року). Трагедії сталися, так як за відсутності системи оповіщення люди не мають змоги знати про повітряну тривогу і залишаються в домівках, на робочих місцях, а не ховаються в укриттях.

Популярні новини зараз

Доведеться заплатити зі своєї кишені: водоканальники попередили з приводу лічильників

Ось таким був дідусь "Запорожця": рідкісні кадри унікального прототипу із кузовом незвичайної форми

Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати

Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки

Показати ще

Сумська обласна адміністрація в травні цього року, прийняла рішення про проведення тендеру на розробку проекту на територіальну систему оповіщення. Дана система являється необхідною в системі оповіщення, так як вона стикується ззагальнодержавною, а територіальна в свою чергу стикується з місцевою системою оповіщення.

В тендері прийняли участь КІЕП«Енергопроект», ПРаТ «Діпрозв’язок». Компанії з багаторічним досвідом, а КІЕП «Енергопроект» так вже відсвяткував 90 річчя. Але видно не заладилось у сумчанам щось і пропозицію за 450,000 грн КІЕП «Енергопроект» відхилили, але ненадовго.Антимонопольний комітет встановив порушення зі сторони замовників тендеру, скасував рішення та зобов'язав Сумську ОВА розглянути пропозицію. Нас дивує інше, що до грудня місяця залишилось шість місяців і як сумчани зможуть виконати розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 року №488-р, адже кінцевий термін впровадження систем оповіщення визначено саме на грудень 2024 року.

Ми уважно будемо слідкувати за розвитком подій по цьому тендеру і взагалі, як будуть створюватися сучасні системи оповіщення в Сумській області. Як ми знаємо, не тільки ми піклуємось про цивільний захист населення, а й народні депутати, члени міжфракційного депутатського об’єднання «За техногенну та екологічну безпеку в паливно-енергетичному комплексі, залізничному і трубопровідному транспорті України», які ранішенаправляли звернення до керівництва держави, Сумської адміністрації з проханням зобов'язати органи державної влади та місцевого самоврядування забезпечити впровадження систем оповіщення у визначений урядом терміни.