В українській столиці він будує та продає житло для прокурорів та суддів, а ось в анексованому росією Севастополі – для місцевих колаборантів. Колишній друг, партнер та соратник Медведчука Сергій Самусєв так і не пішов зі складу засновників та бенефіціарів кількох кримських девелоперських компаній, які перереєструвалися та працюють за законодавством РФ.
Як забудовник Сергій Самусєв продовжує заробляти в окупованому Криму? Хто та таємнича жінка, на яку він переписав більшість своїх фірм в Україні? І до чого тут кіпрські офшори?
У всіх цих питаннях, а також у заплутаних схемах розбиралися журналісти проекту "СтопКор", сюжет доступний для перегляду в YouTube.

Сергій Самусєв, скріншот: YouTube

За даними інформаційно-аналітичних платформ, структури Самусєва у різний час фігурували у низці кримінальних проваджень щодо ймовірного ухилення від оподаткування.

Йдеться, зокрема, про фірму "ГРАНД ВІНДІГО" (попередня назва – КУА "ТРІЙКА"), в якій Самусєв мав частку. Ця компанія разом із контрагентами сформувала фіктивний податковий кредит. Однак згодом більшість цих структур змінила назву і формальних власників.

Нерухомість, скріншот: YouTube

Цікаво, що велика кількість компаній із цього переліку зараз належить таємничій Валентині Жежуловій, на яку записано близько ста підприємств у різних регіонах країни, але про яку немає жодної згадки у ЗМІ. А ось фірми в анексованому Севастополі були перереєстровані згідно із законодавством країни-агресора. Однак Самусєв досі залишається їхнім чинним засновником та бенефіціаром. Йдеться, зокрема, про "Севастопольбуд", "Севжилбуд", "Альбірео", "Інвест Зюйд".

Популярні новини зараз

Списують гроші, навіть якщо вимкнено інтернет: українець попередив клієнтів Vodafone

Українців 50+ хочуть звільнити від мобілізації — замінять на молодих

Комуналка забере всю зарплату: українців попередили про перегляд одразу двох тарифів

Українців змусять платити за власні заощадження

Показати ще

Сергій Самусєв, скріншот: YouTube

Одна з них - "Севальстопольбуд" - продовжує будувати житло на окупованому півострові, поповнює скарбницю Росії податками і отримує бюджетні субсидії, а діяльність компанії займається, як стверджують місцеві медіа, колишній "губернатор" Севастополя Дмитро Овсянніков. Співзасновником цієї фірми виступає кіпрська компанія "Монерей Лімітед". Цей же офшор – також співвласник ще одного севастопольського бізнесу Самусєва – "Буштинського лісокомбінату" та ПАТ "Глобал Скейд".

"Кіпрські компанії в багатьох випадках - це просто прокладки. Коли є певна кількість невідомих бенефіціарів і є якийсь фунт, якийсь найманий директор. Компанія може виводити гроші на кіпрську, коли бенефіціаром цих виведених коштів буде громадянин будь-якої іншої країни", - припускає експерт з економіки Олег Гетман.

Зауважимо, що сам Сергій Самусєв під час телефонної розмови з журналістами категорично відмовився обговорювати питання про його ймовірний бізнес у Криму. Після цього СтопКор направив відповідний запит до прокуратури Криму та Служби безпеки України.

Раніше ДФС вже "підозрювала" експартнера Віктора Медведчука Сергія Самусєва в ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах. Однак, справа так і не дійшла до логічного фіналу.

Нагадаємо, з переселенців у Тернополі вимагали грошей у бібліотеці: "можли щось вкрасти".

Раніше повідомлялося, що київський прокурор після арешту судом став господарем будинку за 18 млн гривень: "Можу собі дозволити".

Також, компанія одіозного забудовника Вавриша хоче побудувати хмарочос замість історичної будівлі.