Американський інвестиційний фонд Argentem Creek Partners, який позиціонує себе як провідний інвестор в Україні, фінансує бізнес росіян близьких до "Роснєфті" та уряду країни агресора. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Журналісти звернули увагу на повідомлення французького видання Іntelligence Оnline, яке написало про філіппінську компанію Salmon. Компанія у січні 2024 року поглинула Rural Bank of Santa Rosa та отримала банківську ліцензію на Філіппінах. Salmon керують російські бізнесмени Павло Федоров та Георгій Чесаков, які обіймали посади у Tinkoff Group, "Роснєфті" та працювали в уряді РФ.

Рік назад американський інвестфонд Argentem Creek Partners (ACP) видав цій компанії кредит на $20 млн, завдяки чому Salmon вийшов на позиції однієї з найбільш швидкозростаючих фінтех-компаній Азії.

АСР, заснований Деніелом Чепменом, позиціонує себе як провідний інвестор в Україні, тому фінансування ним російського проєкту, на думку журналістів, виглядає дивним. Тим більше у пресрелізі ACP немає згадок про близькість засновників Salmon до бізнесу чи уряду РФ.

Георгій Чесаков, співзасновник та генеральний директор Salmon працював у Tinkoff Group, основний актив якої – "Тінькофф Банк" – на початку 2023 року був включений до десятого пакета санкцій Євросоюзу щодо Росії. До весни 2022 року він очолював відділ міжнародного зростання.

Популярні новини зараз

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати

Показати ще

Павло Федоров був співголовою правління Tinkoff Group, віцепрезидентом "Норильський нікель" та віцепрезидентом "Роснєфті". Як зазначає Іntelligence Оnline, після того, як Федоров пішов з посади в "Роснєфті", "він залишився в серці компанії на більш неформальній посаді правої руки її голови та генерального директора Ігоря Сєчіна, який є одним з найвідданіших високопосадовців Володимира Путіна з часів їхньої спільної роботи в мерії Санкт-Петербурга в 1990-х роках".

Як пишуть французькі журналісти, в Україні АСР веде лобістську кампанію та судову тяганину з українським холдингом GNT Group, основні активи якого зосереджені в зерновому терміналі Одеського порту. Бенефіціари GNT Group Сергій Гроза та Володимир Науменко заявили, що у 2022 році АСР в рамках кредитної суперечки розпочав рейдерське захоплення активів холдингу – перереєстрував три компанії GNT Group з Одеси на Львів, замінив директорів на своїх людей та розпочав процедуру банкрутства бізнесу.

До цього процесу були залучені адвокати пов’язаної з владою юридичної компанії Hillmont Partners. Також, за словами регіонального керівника фонду АСР Джона Паттона, американці залучилися підтримкою керівників Офісу президента.

У GNT Group припустили, що ACP буде знецінювати активи, щоб продати бізнес. І майбутні дії фонду це підтвердили. ACP відмовився реструктурувати борги компаній за кредитами, у грудні 2022 зірвав угоду GNT Group з інвестором, який був готовий вкласти кошти в українську компанію. У лютому 2023 ACP ініціював банкрутство успішно працюючих підприємств холдингу, які працювали над зерновими ініціативами. Це призвело у січні-лютому 2023 до втрат частини контрактів з міжнародними трейдерами, що працювали з агрохолдингом. У лютому 2023 інші кредитори стягнули з GNT Group частину активів, які перебували у заставі.

ЗМІ також писали, що Argentem Creek Partners шукає покупця для українського бізнесу. Джон Паттон зустрічався з головою Наглядової ради UkraineInvest та "Слугою народу" Давидом Арахамією, який міг вести перемовини щодо продажу бізнесу GNT Group.

Журналісти "Апострофа" припустили, що захват стратегічного українського порту інвестфондом зі зв'язками в РФ може виявитись спецоперацією РФ проти України. У якості доказу вони привели спробу захоплення одеського термінала "Олімпекс Купе Інтернешнл" (актив GNT Group) новим директором, призначеним на вимогу кредиторів – Андрієм Науменко.

Він директор компанії "Грейн Інвест Україна", кінцевим бенефіціаром якої є громадянин РФ Джаші Важа. Проти останнього відкрите кримінальне провадження №22023000000000306 від 31.03.23 за ст. 110-2 КК України (фінансування насильницької зміни державної влади).

Видання також нагадало, що засновник АСР Денієл Чепмен та його команда є вихідцями з Black River Asset Management, дочірньої компанії транснаціональної корпорації Cargill Inc. Корпорація продовжує працювати в Росії, яка крала українське зерно з окупованих територій. Прибуток російських структур Cargill у 2023 р. зріс з 8,1 млрд руб. до 16,3 млрд руб., у порівнянні з минулим роком. Її компанії заплатили в бюджет РФ у 2023 р. податок на прибуток у 4,1 млрд рублі (у два рази вище, ніж роком раніше).

"Таким чином, АСР може грати на руку РФ, готуючи плацдарм для вивозу українського зерна агресором", – зробили висновок журналісти.

13 березня 2024 року Окружний суд м. Нікосія (Кіпр) скасував наказ про призначення тимчасового ліквідатора в G.N. Terminal Enterprises Limited (Кіпр; материнська компанія холдингу GNT Group). Ліквідатора незаконно призначили 10 березня 2023 року за заявою кредитора Argentem Creek Partners (ACP). Судді також скасували всі рішення, прийняті ліквідатором.