Про це пишуть Українські новини.

При цьому, як повідомив політолог Андрій Золотарьов, рівень постачання продовольства впав до 45%, а в деяких частинах взагалі до 10%. Експерт розповів, чому так сталося.

“ДОТ уже давно не оновлює каталоги, тому реальні переплати встановити дуже складно, але загалом їх можна оцінити приблизно в суму 1,1 мільярда гривень. Додаємо несплачені штрафи та інші маніпуляції й отримуємо 2 мільярди”, – пояснює Золотарьов.

Він зазначив, що у лютому 2024 ДОТ оголосив 8 торгів на закупівлю комплектів продуктів харчування на 2 квартал вартістю 104,98 грн за одиницю. Одразу після цього суд скасував результати торгів, назвавши їх дискримінаційними.

У березні ДОТ оголосив новий тендер, але частина постачальників не прийшла на торги, а решту пропозицій відхилив сам ДОТ.

Популярні новини зараз

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку

Показати ще

Після цього ДП уклало контракти на суму майже 11 млрд грн за прямими договорами без конкурсу. «Це саме те, за що антикорупціонери лаяли попереднє керівництво Міноборони», - нагадує Золотарьов.

“Ціна комплекту харчування зросла зі 104,98 до середнього значення 114, а в окремих випадках - майже 120 грн, унаслідок чого переплата склала майже 940 млн грн”, – додає експерт.

У березні ДОТ оголосив закупівлю продовольства і швидко уклав 4 контракти з ТОВ "ЧЕРКАСЬКИЙ М'ЯСКОКОМБІНАТ", при цьому ціни в цих контрактах різні: від 105 до 118 гривень. Але компанія фізично не була здатна виконати замовлення.

Тоді агентство Жумаділова замінило неспроможного постачальника на "КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5", але вже з ціною комплекту 118 грн. Різниця призвела до переплати 113 млн.

“ДОТ заплатив фірмі "КОНТРАКТ ПРОД РЕЗЕРВ 5" аванс у розмірі 30%, або 602 млн грн. "ЧЕРКАСЬКОМУ М'ЯСООКОМБІНАТУ" таких умов не пропонували”, – акцентує Золотарьов.

Також, за його словами, ДОТ прибрав з умов штрафні санкції у розмірі 20% вартості продовольства за несвоєчасну поставку, а передбачив тільки пеню в 0,1%.

Таким чином "ЧЕРКАСЬКИЙ М'ЯСОКОМБІНАТ", що не був спроможний виконати взяті на себе зобов'язання, не поніс покарання, а бюджет втратив понад 550 млн грн штрафу на одному договорі.

“Ось чому показник забезпечення військових продовольством упав до такого критичного рівня, що рятують тільки їхні власні зарплати та допомога волонтерів”, – підсумовує експерт.