Колишнього чиновника Міноборони України Олександра Лієва Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) відпустив з-під варти. Відомо, що його підозрювали у справі про заволодіння майже 1,5 млрд. грн. на закупівлю снарядів для ЗСУ.

Про це українським журналістам розповів адвокат Лієва Назар Кульчицький.

Справа Лієва, скріншот: YouTube

ВАКС розглядав скаргу адвокатів чиновника, які просили суд відпустити підзахисного із СІЗО. За словами адвоката Назара Кульчицького, суд випустив Лієва з-під варти під особисте зобов'язання.

"Суд змінив запобіжний захід Олександру Лієву - перебування під вартою на звільнення. Суд відпустив його під особисте зобов'язання і направив постанову до СІЗО", - сказав адвокат.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Олександр Лієв, скріншот: YouTube

Нагадаємо, 12 лютого Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відправила колишнього в. директора департаменту Міністерства оборони Олександра Лієва під варту до 8 квітня.

До цього Служба безпеки України повідомила, що за сприяння Міноборони викрила чиновників оборонного відомства та менеджерів Львівського арсеналу, які за версією правоохоронців вкрали майже 1,5 млрд. грн. на закупівлю снарядів.

Підозри за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (витрата майна) вручили колишньому керівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву, його наступнику Тоомасу Нахкуру, керівнику та комерційному директору компанії Львівський арсенал, а також їхньому ймовірному спільнику.

Справа Лієва, скріншот: YouTube

Після того, як у листопаді 2022 року Міноборони перерахувало Львівському арсеналу 1,34 млрд грн передоплати, компанія відправила 3,6 млн доларів та 9,1 млн євро словацькому посереднику – компанії Sevotech. Далі більшу частину грошей перерахували ще одному посереднику – компанії WDG promet, зареєстрованій лише 29 липня 2022 року. Але компанія не поставила жодної міни.

В Офісі генпрокурора заявили, що гроші заарештували і "вирішується питання" щодо їх повернення до українського бюджету. Сам Лієв назвав підозри у цій справі "безглуздим", а затримання - "неприємним непорозумінням".

Нагадаємо, замість бронежилетів круті тачки та житло: у Фінляндії затримали корупціонерів із замовленням від Міноборони.

Раніше повідомлялося, що Іван Ус прокоментував ситуацію з корупцією під час війни: "Насправді тенденції потужні".

Також, Бугрова вимагають звільнити з посади ректора: через скандальні закупівлі урвався терпець.