Через експерименти Жумаділова харчові тендери зараз можуть взагалі зірватись, військові на якийсь період залишаться голодними і залежатимуть від волонтерів. Про причини такої проблеми пише політичний експерт Олексій Голобуцький.

22 лютого ДОТ скасував харчові торги за рішенням суду, який визнав, що Жумаділов прописав «дискримінаційні вимоги закупівель». Але після цього голова ДОТ змінив тендерні умови так, що закупівлі для ЗСУ взагалі опинилися під загрозою, зазначає Голобуцький.

«Нові тендерні умови зробив ще гіршими і ще дальшими від потреб безперебійного, якісного і найдешевшого з можливих постачання армії. Вони уже не дискримінаційні, а кабальні. Їхня суть зводиться до того, що на постачальників на кожному кроці чекають штрафи», – пише він.

Прикладом таких кабальних вимог він наводить штраф 1% від вартості договору – за умови, що перевірка ДОТ не змогла потрапити на склад постачальника. «Зважаючи на суму контрактів, це мільйони гривень», – зауважує Голобуцький.

Постачальник буде оштрафований і у випадку незареєстрованої накладної – у сумі 20% від вартості товару, і це попри те, що суди забороняють подібну практику.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

«Якщо (раніше) для ритейлерів була передоплата та відсутність штрафів, то зараз відстрочка та штраф більше 50% вартості товару за день прострочки + пеня 0,1% за кожен день. Наприклад, зламався в дорозі автомобіль (таке буває на війні). На тобі штраф у 50 відсотків», – зазначає експерт.

Він додає, що експерименти Жумаділова уже коштували платникам податків 600 тис. грн судових зборів. І прогнозує, що нові тендерні умови також будуть оскаржені в суді, що означає нові скасування торгів і нові втрати для бюджету.

На переконання Голобуцького, потрібно «ставити крапку і шукати інших інструментів виправлення ситуації. Притому швидко. Бо у вимогах Міноборони до постачальників чітко прописано, що замовлення продуктів має відбуватися «за два тижні до поставки», тобто, угоди з новими компаніями-постачальниками повинні бути укладені щонайменше 15 березня. До якого 10 днів... В терміни ДОТ очевидно, вже не вкладається».

Раніше проблему описав також правозахисник, волонтер Олександр Аронець. Він вважає, що нові вимоги або є помстою Жумаділова за провал попередніх "реформ", або ж підґрунтям до створення для бізнесу умов, в яких існування буде можливим лише за допомогою хабарів чиновникам.