З новин стало відомо про чергову махінацію по деребану родовища корисних копалин, яку перевірили відомі українські чиновники у співдружності з відомими «бізнесменами», пише Фром.юа. Наводимо матеріал видання без коментарів та ремарок редакції.

Ще не так давно провідні інформаційні ресурси рясніли заголовками про переслідування і тиск на «чесного» бізнесмена Ігоря Мазепу. Колеги від бізнесу всім світом захищали його від переслідування нібито всюдисущих і корумпованих правоохоронців. Сотні експертів давали тисячі коментарів. І ось результат: «бізнесмен з неоднозначною репутацією» визволений з-під арешту.

І в цей же час, під носом у всіх вищезгаданих учасників Ігор Мазепа та голова Державної служби геології та надр України (Держгеонадра) Роман Опімах прокручують аферу, внаслідок якої у держави буквально крадуть родовище вапняку вартістю кількасот мільйонів гривень.

Отже, за день до арешту Ігоря Мазепи, 17.01.2024 р. відбувся аукціон із продажу спеціального дозволу на розробку родовища вапняків «Мар'янське», розташоване у Криворізькому (Апостолівському) районі Дніпропетровської області. Не виключено, що саме ця подія змусила «відомого бізнесмена» «…затриматись на пару днів в Україні», про що він поспішав повідомляти, пояснюючи, що не хотів збігати… Учасниками аукціону стали дві компанії – ТОВ «Форсаж» (код 31691350, м. Київ) Чернігів, бенефіціар Валерій Кулич, Ірина Атрошенко), яка ніколи не займалася видобутком корисних копалин, зокрема вапняків, та компанія - ТОВ «Мар'янський кар'єр» (код 43853626, м. Дніпро, бенефіціари Ігор Мазепа, Віталій Антонов, компанія UMG – в особі Наталії Куркової, яка стала акціонером у січні 2024 р.), за якими стоять такі підприємства як Криворізький цементний завод, Запоріжсталь, ДМКД, тобто, безпосередні споживачі вапняку.

Цікаво, що ні в кого не виникає питань про зв'язки учасників незаконної схеми, яку взявся влаштувати глава Держгеонадр Опімах, хоча потрібно лише заглянути до Інтернету. Давні добрі знайомі Ігоря Мазепи Кулич Валерій Петрович – депутат ВР України 8 скликання, голова Чернігівської облдержадміністрації (з 2015 року по 2018 рік), називався таким, що стежить за Чернігівською областю; Атрошенко Ірина Тимофіївна – колишня дружина опального мера Чернігова Атрошенко В.А. давно і тісно пов'язані з ним.

Популярні новини зараз

Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все

Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Далі відбуваються якісь «чудеса»! Нікому невідома ТОВ «Форсаж» оголошує суму за родовище 151 200 000,00 грн, а наступний учасник ТОВ «Мар'янський кар'єр» суму 58 250 000,00 грн.

Аналізуючи тендерні пропозиції та враховуючи той факт, що Мазепа, Атрошенко та Кулич мають давні ділові відносини та взаємозв'язки, очевидна попередня змова групи осіб з метою проведення аукціону з продажу родовища з вигодою для підконтрольних їм підприємств. При цьому процедура підготовки та сам процес проведення аукціону також мають ознаки узгоджених, корупційних дій посадових осіб Держгеонадр (Романа Опімаха) з учасниками конкурсу та порушення прав інших інтересантів. Сам момент оголошення аукціону – 28.12.2023р (період Різдвяних та Новорічних свят), істотно звузив коло потенційних учасників. Матеріали для проведення конкурсу, підготовлені для участі підконтрольних Мазепі підприємств, забезпечили контрольовану процедуру, внаслідок якої 15.02.24 р. Роман Опімах видає наказ про дискваліфікацію ТОВ «Форсаж».

Ну а далі, слідкуйте за руками!

Враховуючи попередній «договірняк», компанію ТОВ «Форсаж», яка надала конкурсу видимість законної угоди, дискваліфікували з торгів, причина очікувана … не внесення обов'язкової суми 151 200 000,00 грн. А родовище із запасами в 132 328 тис. тон дістається «не за дорого» ТОВ «Мар'янський кар'єр» та пливе до рук Ігоря Мазепи та його товаришів - подільників.

За найскромнішими підрахунками, збиток Держбюджету від подібної «схеми» складе не менше 140 000 000 грн.

Підсумки оборудки - солодкі для корумпованих чиновників та організаторів злочинної схеми, але в черговий раз плачевні для українського народу, який годують оповідями про чесний бізнес «бізнесмена з неоднозначною репутацією» Ігоря Мазепи, який з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну рятує активи російського бізнесу в України, зокрема олігарха Дерипаски (Жежелівський та Хустський кар'єри), представниці компанії UMG Наталії Куркової та Віталія Антонова (ОККО) – бенефіціарів ТОВ «Мар'янський кар'єр», яке ось-ось буде оголошено переможцем у конкурсі імені Романа Опімаха та отримає дозвіл на використання багатих природних запасів Мар'янського родовища вапняку.

І на додаток, вивчивши питання навіть поверхово, можна знайти, що на території родовища вапняків «Мар'янське», розташованого у Криворізькому районі Дніпропетровської області, присутні землі резерву Природно-заповідного фонду України, а також водного резерву України (відповідно до рішення Дніпропетровської обласної ради) № 176-8/VII від 24.03.2017 року «Про затвердження проекту схеми формування екологічної мережі» ця земельна ділянка включена до схеми екологічної мережі, а згідно з листом Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України від 27.09.6828 /01/08-21 заборонено використовувати такі землі для видобутку корисних копалин.

Виходить, що Ігореві Мазепі вкотре, після незаконного відчуження земель, за що його цілком заслужено притягує до відповідальності ДБР, а також перерахованим вище ділкам належить вирішити питання використання земель родовища.

Цікаво, кому і скільки заноситимуть «пухкі конверти» у вдячність за протизаконне вирішення питання про виключення земель із зони природно-заповідного фонду та скільки ще грабуватимуть Україну бізнесмени з неоднозначною репутацією та їхні спільники у владі?!

А ще цікаво, як буде виправдовувати оборудки на користь Ігоря Мазепи голова Держгеонадр Роман Опімах під час запланованого щорічного звіту?!