Схоже що жителям Виноградаря ще доведеться довго чекати, коли побудують нову станцію метро, адже будівництво було призупинено, а частина коштів була виведена через підставні компанії.

Про це пише OBOZ.UA.

"Київметробуд", який черех низку підставних компаній ймовірно належить російсько-українському олігархові Павлу Фуксу, отримав аванс у більш ніж 4 млрд грн на будівництво метро на Виноградар і виконав лише частину робіт.

Жрналісти зазаначають, що з 4 млрд за 5 років акти було підписано всього на 44,1 млн грн і є велика ймовірність того, що їх вже ніколи не повернути.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

Співрозмовники OBOZ.UA, які дотичні до роботи компаній і брали участь у підписанні договорів, розповідають, що на будівництво насправді витрачено значно більше коштів, однак як мінімум половина від виділеного бюджету десь "загубилась".

З приводу розкрадання бюджетних грошей убло відкрито кримінальне провадження. Слідчі розповідають, що усі роботи по будівництву станції виконано лише на 60% від запланованих, а усі сроки договору та здачі готового об'єкту давно порушені.

Цікаво, що "Київметробуд" одразу отримав 95% передоплати, для цього навіть уряд Гройсмана приймав окремі акти.

1,5 млрд грн одразу було одразу внесено на банківський депозит, якого у 2019-го компанія отримала 139,1 млн грн відсотків за депозитом, однак прокуратурі вдалося стягнути ці кошти.

будівництво метро на Виноградар \ \ фото ASPI news

Натомість, у жовтні 2022-го, коли Київ масовано атакували ракетами , "Київметробуд" переказав близько 530 млн грн двом підставним компаніям - ТОВ "Позитив-В" та ТОВ "Київметротонельбуд".

Слідчим вдалося довести, що ці кошти були виведені у готівку і їх було розподілено між учасниками схеми.

Зокрема, ТОВ "Київметротонельбуд" належить Олександру Бернацькому, який зареєстрований у Києві, ніколи не займався бізнесом, а його єдина нерухомість – квартира в панельній хрущовці на Борщагівці. У ТОВ "Позитив-В" схожа історія, а тому учасники схеми просто придбали підприємства для того, щоб просто вивести кошти.

будівництво метро на Виноградар \ \ фото ASPI news

За інсайдерською інорфмаціє видання, за "Київметробудом" можуть стояти українські олігархи Віталій Хомутиннік та Павло Фукс.

Повідомляється, що під час обшуку в межах справи щодо можливого незаконного використання 530 млн грн, було з'ясовано, що топменеджер "Київметробуду" жив у особняку Віталія Хомутинніка.

Нагадаємо інформаційний портал Знай повідомляв, "Хизується фотками із впливовими людьми": директорка київської школи плюнула в обличчя вчителю

Раніше портал Знай інформував, герої України, які літали в оточений Маріуполь "в один кінець", не отримали держнагород

Також наш портал повідомляв, міг фінансувати путінську армію: СБУ оголосила підозру "алкогольному магнату" Черняку