Олексій Шкуратов був тимчасовим виконувачем обов’язків керівника НАУ. На цій посаді Шкуратов замінив опального освітянина Максима Луцького, який після чергового скандалу, вирішив раптово мобілізуватись. А після реорганізації НАУ Шкуратова повернули в КНУБА і одразу на керівну посаду – директора відокремленого підрозділу «Інститут інноваційної освіти».

Наступник Луцького і фаворит Кулікова має не менш суперечливий бекграунд у сфері освіти та науки. Його перекидали з одного навчального закладу в інший, поки не знайшли «тепле» місце спочатку в НАУ, а тепер в КНУБА. Про це пише hromadske.kiev.

До того як влаштуватись у заступники до міністра, Шкуратов вже працював у відокремленому підрозділі КНУБА – Інституті інноваційної освіти.

Петро Куліков, фото: Facebook

Шкуратов будував свою карьєру під крилом того самого одіозного ректора Кулікова, який перетворив КНУБА у родинний клан і годівницю та працевлаштував в університеті цивільну дружину, синів, кумів, сватів та їхніх родичів і друзів. Щоразу для Шкуратова підшуковували краще місце, а людей, які працювали на цих посадах і не виконували вказівки Кулікова, звільняли.

Спочатку Шкуратов був завідувачем кафедри, потім пішов на підвищення і став заступником директора. Але якщо у випадку з класичним кар’єрним зростанням працівники отримують підвищення за професійні здобутки та досягнення, в історії Шкуратова важливу роль відіграла особиста прихильність з боку ректора Кулікова та дружба з його племінником Сотніковим. Бо жодних професійних досягнень за час роботи в КНУБА Шкуратов так і не проявив, не втілив жодних реформ і не зробив внесок у розвиток науки. Жодного рішення чи підходу – усе обмежувалось балаканиною та пустопорожніми обіцянками.

Для розуманнія масштабів корупції клану Кулікова, дружина ж самого Шкуратова Вікторія Чудовська є завідувачкою кафедри економіки, менеджменту та управління територіями у цьому ж Інституті інноваційної освіти. Тобто Шкуратов займає керівну посаду у навчальному закладі, а

Популярні новини зараз

Додатково 2000 грн: хто з пенсіонерів може отримувати одразу дві виплати

Школярі вчитимуться за новими правилами: які зміни підготувало Міносвіти

Українцям дозволили купити стаж, якого не вистачає для пенсії: озвучено ціни на жовтень 2024 року

Соціальна допомога за новими правилами: платитимуть тим, хто раніше і не сподівався

Показати ще

дружина є його підлеглою. Конфлікт інтересів, корупційна складова, сімейний підряд? Ні, не чули.

До слова, у тому ж відокремленому структурному підрозді «Інституті інноваційної освіти» КНУБА головним бухгалтером протягом 10 років працює Ірина Сотнікова – дружина проректора НАУ Сотнікова, який «за сумісництвом», є племінником Кулікова і другом Шкуратова. Сам Сотніков працював проректором того самого НАУ, у якому Шкуратов тимчасово був в.о. ректора.

На керівну посаду в Інституті інноваційної освіти Шкуратов прийшов на все готове і на гроші, які заробив його попередник. А просував Шкуратова Куліков для того, щоб поставити свою людину для відмивання коштів.

Так само ректор Куліков посприяв тому, щоб Шкуратова взяли у профільне міністерство одним із заступників тогочасного міністра освіти. Офіційно він був призначений займатись питаннями європейської інтеграції. А неофіційно — сидів у відомстві та лобіював інтереси клану Кулікова. І все це відбувалось в умовах повномасштабного вторгнення росії. Поки на передовій гинули наші захисники, а у мирних містах через ракетні атаки помирали цивільні, Шкуратов захищав інтереси свого одвічного шефа Кулікова. Він не допомогав розвитку системи освіти в Україні, не сприяв роботі інших навчальних закладів в умовах війни, а дбав виключно про одну сім’ю — родину Кулікова. Невже таким людям, які не проявляють свій патріотизм навіть за умов воєнного часу, місце на керівній посаді і в країні? Невже за таке майбутнє гинуть наші захисники?

Але у відомстві він затримався недовго і після приходу нового міністра Оксена Лісового Шкуратова перекинули в НАУ, де він був проректором з наукової роботи та інноваційного розвитку.

Тобто підлеглий скандального регіонала Максима Луцького не просто продовжив працювати в авіаційному університеті після «мобілізації» шефа, а й пішов на підвищення, зайняв його місце, а після реорганізації НАУ його перекинули в КНУБА.

Ця ракіровка зроблена для дерибану бюджетних коштів і концентрації впливу на міністерство освіти і науки в руках ректора Кулікова. Чим більше своїх людей на ключових посадах, тим більше важелів впливу і контролю.

Виходить, ректор Куліков уже має таку владу, що йому під силу поставити свою людину на будь яку посаду. Імовірно, йому до снаги «порішати» і в міністерстві освіти та науки та зам’яти справи у правоохоронних органах. Інакше як пояснити, що ані правоохоронці ані новий міністр освіти і науки не помічають беззаконня і розгулу апетитів ректора Кулікова та його оточення.

Тобто попри скандали, корупційні схеми та кумівство поплічники і прихильники Шкарлета, Луцького і Ко не лише не звільнені зі сфери освіти, вони йдуть на підвищення і займають більш амбітні керівні посади, як сталось у випадку зі Шкуровим.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий має звернути увагу на цю кадрову «ротацію» у КНУБА, бо такі призначення ставлять під загрозу його репутацію і ефективність та прозорість роботи системи освіти в Україні. Ситуація навколо людей Луцького і Кулікова має зацікавити правоохоронні органи та членів парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій. Бо прізвища змінюються, а «схеми» у сфері освіти залишаються незмінними, вплив та влада, а разом з ним і державні кошти концентруються в руках однієї родини та наближених до неї поплічників.