Чи залишають тренування, збори, змагання час на якісну роботу? Так чи інакше, вона оплачується – своєчасно і щедро.

Розуміючи це, у 2019 році відомий український борець Жан Беленюк, взяв новий «титул» — став депутатом Верховної Ради. Навіщо багаторазовому чемпіону України, Європи та світу з греко-римської боротьби, призеру Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро і Токіо знадобилася політична кар'єра? Розвивати спорт в Україні та / або для особистого збагачення? Коротко проаналізуємо обидві версії.

За даними порталу "Слово і діло" , який відстежує виконання політиками передвиборчих програм, до екватора своєї каденції Беленюк стримав лише 10% обіцянок. Серед них, до речі, жодне не стосується спорту. При цьому він не просто депутат, а цілий перший заступник голови Комітету ВРУ з питань молоді та спорту. Відповідно, володіє повноваженнями і всіма законними інструментами для перезавантаження вітчизняного спорту.

Принтскрін з сайту "Слово і діло"

Другу версію підкріплює цілий ряд фактів. Наприклад, за тиждень до початку повномасштабної війни Росії проти України, 17 лютого, Беленюк підтримав істотне збільшення доходів народних депутатів. Він проголосував за законопроект № 7062, який повернув народним обранцям 100% надбавку до окладу. Таким чином, депутатська зарплата досягла майже 50 тис. грн на місяць, і це не рахуючи інших надбавок і премій. Будучи заступником Голови Комітету, Беленюк отримує і того більше. Крім гідної зарплати, нардеп-спортсмен не гребує всілякими бонусами і "плюшками" за рахунок держбюджету. Наприклад, в 2021 році він одержав максимально можливу за законом компенсацію за транспортні витрати-90 тис. грн.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

При цьому спортивна кар'єра приносить депутату і без того хороший дохід. Наприклад, за Золоту медаль на Іграх в Токіо він отримав від держави 125 тис.доларів. Ця сума повинна бути відображена в декларації за 2020 рік. Однак перевірити це тимчасово неможливо - у зв'язку з воєнним станом публічний доступ до декларацій чиновників обмежений.

Відомо, що в 2019 році, вже будучи народним депутатом, Беленюк заробив 1,3 млн грн. Структура доходів знову вказує на патологічну меркантильність: крім зарплат в ній повно компенсацій, бонусів та інших виплат. Так, він отримав 344 тис.грн матеріальної допомоги від Державного Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів «Укрспортзабезпечення», 115 тис. грн — від Національного олімпійського комітету України, ще 161 тис. грн — виплати від Міністерства оборони.

Олімпієць охоче приймає "заохочення" і з регіональних бюджетів. Наприклад, 143 тис. грн від управління у справах сім'ї, молоді та спорту Полтавської ОДА, 60 тис.грн стипендії від виконкому Кременчуцької міськради, ще 18 тис. — від Полтавської обласної школи вищої спортивної майстерності. У 2019 році спортсмен-депутат зберігав тільки готівкою 126 тис.доларів, 41 тис. євро і 856 тис. гривень. А ще розмістив 93 тис. грн і понад 7 тис. євро в ПриватБанку, ще 10 тис.грн — в Ощадбанку.

Нерухомістю Беленюк теж "укомплектований". Після того, як спортсмен поскаржився на те, що живе з мамою в крихітній «однушці», в 2018 році київська влада за сприяння Голови Національного олімпійського комітету Сергія Бубки, подарувала йому двокімнатну квартиру на Позняках. Ще одну квартиру в Києві Беленюку подарував президент асоціації вільної боротьби України Юрій Копитко - її спортсмен завбачливо оформив на маму. Однак замість переїзду в довгоочікуване власне житло, олімпієць раптово вирішив обидві свої київські квартири здавати в оренду. У селі Шевченкове під Києвом йому належить двоповерховий будинок і земельна ділянка площею 566 кв.м. ця нерухомість також оформлена на його матір. І хоча у Беленюка і так вже достатньо житла (і купленого самостійно, і подарованого за спортивні заслуги), він з радістю прийняв в дар ще одну квартиру — в Полтаві. При цьому сотні інших гідних спортсменів, олімпійців та паралімпійців у не менш престижних видах спорту не можуть вирішити квартирне питання роками.

Роль спортсменів у зміцненні іміджу України та її популяризації у світі неоціненна. Користуючись великою повагою і народною любов'ю, вчорашні борці, футболісти і легкоатлети нерідко йдуть в політику. Але замість того, щоб міняти її, змінюються самі. У олімпійця Беленюка був шанс зламати цю традицію, але він ним не скористався. Після майже 3-х з 5 років його депутатської каденції це вже очевидно. На спортивних аренах вони приносять країні набагато більше користі, ніж у сесійній залі, де обертаються занадто великі гроші і практично відсутній контроль.