Лічильники тепла фірми «Семпал», які протягом 2020-2021 років за понад 10 млн грн закупили держустанови й комунальні підприємства України, не відповідають державним стандартам, зокрема ДСТУ EN 1434-1 та ДСТУ EN 1434-2.

Такі висновки експертизи ННЦ «Інститут метрології» оприлюднив «СтопКор».

Протягом 2020-2021 років низкою державних і комунальних підприємств були проведені торги на закупівлю теплолічильників загальною сумою понад 10 млн грн. При цьому технічні вимоги тендерів були прописані під конкретну модель певного виробника – S10H фірми «Семпал Ко Лтд», зазначають журналісти.

У рамках розслідування медійники спрямували запити до профільних установ і отримали офіційну відповідь від ННЦ «Інститут метрології».

Експерти встановили, що прилади не відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-2 за низкою критеріїв, зокрема за діаметром умовного проходу, параметрами фланцевих з’єднань, довжиною заглиблювальної частини тощо.

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показати ще

Крім того, обчислення теплової енергії в лічильниках здійснюється за формулами відповідно до документу, який втратив чинність ще у 2012 році, і які не відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-1.

«Виходячи з вище викладеного, повідомляємо, що лічильники із характеристиками, наведеними у Вашому листі, не повною мірою відповідають вимогам ДСТУ EN 1434-1 та ДСТУ EN 1434-2», – йдеться у відповіді наукового центру.

Зазначені характеристики роблять лічильники «Семпал» найдорожчими в побутовому сегменті. До того ж, як підтверджує висновок, прилади обліковують теплову енергію з порушенням вимог законодавства. А конструкція лічильників фактично унеможливлює їхню заміну на будь-яку іншу модель іншого виробника.

Нагадаємо, сертифікат оцінки відповідності на вказані теплолічильники видало ДП «Укрметртестстандарт». Цей документ надає право компанії «Семпал» право продавати прилади, а комунальникам – застосовувати їх, завдаючи тим самим фінансової шкоди державі.

«З легкої руки посадовців «Семпал» єдиним серед усіх українських постачальників отримав: ексклюзивне право ігнорувати вимоги законодавства України й продавати свої лічильники за найвищою в Україні ціною, ігноруючи антимонопольне законодавство на відкритих торгах. А також фактично отримав «гарантії недоторканності» від усіх споживачів, які вже поставили лічильник, «S10H» бо відмовитися від нього вже настільки дорого, що майже неможливо», – зазначають автори публікації.

За підрахунками журналістів, щороку через встановлення таких лічильників український бюджет недоотримує щонайменше 17 млрд грн.