Замість того щоб попросити допомоги в оцінці обсягів розливу або у інших підприємств, або у державних органів, в КТК вирішили показати екологічну катастрофу, як невеликий інцидент

Про це пише портал Політрада. Публікуємо матеріал без коментарів та ремарок. Редакція не несе відповідальності та не перевіряє дані, надані та опубліковані сторонніми інформаційними ресурсами.

7 серпня в районі Новоросійська (Краснодарський край) стався витік. Компанія КТК заявила про пляму лише в 200 кв. м, яка виникла через розлив 12 кубометрів нафти, проте на супутникових знімках через кілька днів експерти побачили справжні масштаби катастрофи.

За підрахунками вчених з Інституту космічних досліджень РАН, розмір плями може бути більше 80 кв. км, а виникнути воно могло при розливі не менше 100 тонн нафти. Тобто масштаб екологічної катастрофи применшений в 400 разів.

Вчені підкреслюють, що через добу після витоку, 8 серпня, пляма на знімках з космосу вже виглядала по-іншому - вона стало більш витягнута і простягнулася від берега в море на 19 км, хоча в КТК заявляли, що розлив невеликий та його вдалося повністю ліквідувати.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

У КТК повідомили, що причиною розливу став залповий викид нафти через використання несправного пристрою для завантаження нафти, розташованого в 6 км від берега. Незважаючи на оперативне реагування рятувальників, нафта розтеклася по колосальній площі.

На локальному рівні обсяг нафти в 100 тонн, вилитий в Чорне море, може спровокувати справжню екологічну катастрофу. Ліквідувати пляму такої площі швидко рятувальникам не вдасться, а це значить, що і так вразлива фауна Чорного моря може істотно постраждати. А з огляду на те, що на глибині моря знаходиться сірководень, який може вступити в реакцію з нафтою, то можна говорити про загрозу повного зникнення морських мешканців.

Російські екологи заявляють, що розлита з вини КТК нафта дісталася до прибережної зони, в тому числі і до рекреаційного району Абрау-Дюрсо, де розташовані місця масового відпочинку. Також повідомляється, що пляма добралася і до заповідника Утріш, де знаходиться область збереження морської різноманітності.

Відзначимо, що трубопровід КТК з'єднує нафтові родовища Західного Казахстану і родовища на шельфі Каспійського моря, що належать Росії з морським терміналом в Новоросійську. Протяжність - 1 511 км.

Незважаючи на те, що пропускна здатність магістралі не більше 30 млн тонн на рік, КТК качають понад 60 млн тонн нафти на рік, що, природно позначається на стані інфраструктури. Зокрема і на навантажувачах, які закачують нафту в танкери. Саме через таке інтенсивне використання та недостатнє технічне обслуговування стався масштабний витік нафти, який загрожує всьому живому в Чорному морі.

У Росії заявляють, що в залежності від обсягів витоку нафти, а також коефіцієнтів - підвищення або "бездіяльності", компанії КТК загрожує не менше 458 млн рублів штрафу.

Сьогодні КТК - це міжнародна компанія, акції якої поділили між собою Росія (24%), Казахстан (19%), компанія з США Chevron Caspian Pipeline Consortium Company (15%) і російська Lukoil company (12,5%). Крім того невеликими частками в КТК володіють і інші компанії з США, Великобританії, Казахстану, Росії та інших країн. Саме ці компанії повинні нести відповідальність за масштабну екологічну катастрофу.