Про це пише Політрада. Наводимо матеріал без коментарів редакції.

Четвертий день у 87-му окрузі на Прикарпатті триває встановлення підсумків довиборів народного депутата. За офіційними даними ЦВК, наразі опрацьовано майже 72% протоколів із дільничних виборчих комісій і в окрузі лідирує кандидат від партії «Слуга народу» Василь Вірастюк із результатом 31,30% підтримки виборців, друге місце посідає Олександр Шевченко від партії «За майбутнє» – 28,83% і третім є Олександр Кошулинський від ВО «Свобода» - 28,80%.

Підрахунок голосів у ТВК затягується і це не може не хвилювати, оскільки така тактика може застосовуватися для того, аби зірвати демократичний процес встановлення підсумків народного волевиявлення і вдатися до фальстфікацій.

Програвати потрібно достойно

Кандидат у народні депутати Олександр Шевченко, який програє Василю Вірастюку на 87-му окрузі, перейшов від спроб перешкоджання підрахунку голосів до прямих загроз життю і здоров’ю членів комісії. Комісія майже на добу вимушена була призупинити підрахунок голосів.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

«На 87-му окрузі склалася загрозлива ситуація: кандидат, що програє, намагається зірвати процес підрахунку голосів, прямо погрожуючи життю та здоров’ю членів окружної виборчої комісії», - повідомив один із спостерігачів у ТВК.

Після відновлення роботи комісії у приміщенні ТВК разом із своїми помічниками перебував пан Шевченко. Він поводився агресивно, по-хамськи розмовляв із членами комісії, навіть жінками, безпідставно звинувачував їх у незаконних діях, фактично погрожуючи фізичною розправою. Як вам працюватиметься, якщо чути на свою адресу заяви – «неадекватна комісія і неадекватні спостерігачі», «щоб їх і духу тут не було»? А ще кандидат озвучує риторику про необхідність нагадування – «хто господар Прикарпаття?». Насправді, це все виглядає, як агонія після програшу.

Після винесення комісією двох попереджень, Шевченко не змінив свою поведінку і продовжував залякування, погрози й образи на адресу членів комісії. У зв’язку із цим комісія вирішила позбавити його та його представників права бути присутніми на засіданнях комісії. Однак рішення комісії Шевченко не виконав і продовжував перебувати у приміщенні, де засідає комісія, погрожуючи її членам насильницькими діями з боку своїх прихильників або співробітників, які зібралися перед будівлею, де розташована комісія. Така поведінка викликала обурення присутніх на засіданні народних депутатів.

Ситуація – загрозлива, але чи варто перетинати «червоні лінії»?

Щоби забезпечити свою роботу і завершити прийом протоколів від дільничних виборчих комісій, територіальна виборча комісія вимушена була ухвалити рішення про видалення з приміщення всіх присутніх, звернувшись за допомогою до представників правоохоронних органів, та оголосила перерву до 11 години 1 квітня.

Однак процес встановлення результатів виборів на 87-му окрузі продовжує залишатися під загрозою зриву. Кандидат, що наразі програє, вдається до спроб незаконного силового тиску і погроз на адресу членів комісії. Спроби пана Шевченка залякати членів комісії словами «ви звідси не вийдете» виглядають такими, що можуть бути здійснені, адже під будівлею, де розташована комісія, він зібрав достатньо велику кількість своїх нібито прихильників, які …переважно є чоловіками спортивної зовнішності і яких залучають там, де є намагання утримати ситуацію, контроль над якою втрачено.

У виборчому штабі Василя Вірастюка переконані, що ситуація потребує негайного втручання з боку правоохоронних органів, які повинні гарантувати особисту безпеку членів комісії та надати юридичну оцінку неприпустимій поведінці кандидата Шевченка, згідно з чинним законодавством.

«Вибори, підрахунок голосів і встановлення результатів, повинні проходити виключно у спосіб, визначений законами України. Закликаємо кандидата Шевченка нарешті отямитися та зрозуміти, що продовження у тому ж дусі, що й зараз, – це злочин проти демократії і держави. Адже посягання на волевиявлення громадян – це посягання на Конституцію й основи державного ладу в країні. І жоден представницький мандат, жодна перемога чи поразка не варті перетинання червоних ліній, за якими боротьба за електоральну перемогу перетворюється на державний злочин», - наголошують у штабі. Ще раніше представники Василя Вірастюка прогнозували, що важливо буде захистити результати волевиявлення прикарпатців, оскільки у процесі підрахунку голосів не виключені тиск, маніпуляції і навіть силові втручання. Що й насправді відбувається.

Наразі вся Україна продовжує спостерігати за встановленням результатів довиборів народного депутата України в 87-му окрузі.

Соломія Данчук