Серед нещодавно звільнених тимчасово виконуючим обов'язки голови Державної Архітектурно-Будівельної Інспекції Сергієм Галіциним співробітників ДАБІ виявилися герої гучних в інформаційному просторі корупційних скандалів.

Про це пише Антикор.

"Це аж ніяк не передовики виробництва. А суцільно учасники корупційних схем Держархбудконтролю", - повідомляє Телеграм-канал "Україна Новини".

У числі відставників виявилися найбільш одіозні фігури відомства-Богдан Федоренко та Ірина Король. Насамперед вони запам'яталися тим, що скористалися в корисливих цілях заявленою рік тому Президентом Володимиром Зеленським реформою містобудівної галузі. Ідея перетворень полягала в ліквідації Дабі і створенні на її базі більш прозорої моделі, що складається з трьох нових держорганів: Державної сервісної служби містобудування (ДССМ), Державного агентства техрегулювання (ДАТ) і Державної інспекції містобудування (ДІМ).

З моменту проголошення нового реформаторського курсу ліквідацією Дабі до теперішнього часу встигли покерувати троє «фахівців»: Юрій Васильченко, Богдан Федоренко та Ірина Король. Особливо запам'ятався Федоренко, який спочатку зачистив від професіоналів близько 80% кадрового складу регіональних представництв Дабі, що, по суті, паралізувало процес видачі дозвільної документації на місцях, а паралельно створив більш жорстку централізовану вертикаль збору мзди від забудовників.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Після того, як пан Федоренко потрапив в епіцентр уваги СБУ, ставши фігурантом кримінальних справ (що, втім, не завадило йому залишитися в ДАБІ на нижчій посаді), штурвал управління ліквідацією інспекції був переданий в руки Ірини Король. Справа з мертвої точки так і не зрушила, зате в лютому 2021 року, журналісти дізналися, що пані Король користується в якості службового тим же «Мерседесом», що і Олександр Сергієнко - радник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Раніше Сергієнко був відомий як "сірий кардинал" містобудівної сфери. За часів Януковича він обіймав посаду начальника відділу ліцензійних процедур Дабі-автор сумнозвісного реєстру дозволів, батько корупційної схеми " $5 за квадрат».

«У списку звільнених Чернишовим корупціонерів виявилися і " широко відомі в будівельних колах вимагачі з Департаменту дозвільних процедур - Олександр Малишев, Руслан Сабадош і Антоніна Іванченко. Крім того-володар броньованого БМВ, т.В. О. директора Департаменту ДАБІ в Одеській області Олександр Кіфряк. Ну і, звичайно ж, найвідоміший корупціонер Павло Панасюк-директор Департаменту ДАБІ в Донецькій області", - інформує Антикор.

За даними журналістів, решта з числа звільнених співробітників ДАБІ, хоч і не настільки медійно-популярні, проте не менш токсичні для економіки держави особистості. На думку учасників будівельного ринку, подібні кадрові рішення вселяють надію на "оздоровлення" Держархбудінспекції, термін ліквідації якої продовжено ще на 3 місяці.

"Рік будівельна галузь відпрацювала без контролю з боку держави. Сьогодні ринок знову очікує старту роботи нової структури і виразних правил гри. Олексій Чернишов обіцяє найближчим часом оприлюднити текст законопроекту про реформу держархбудконтролю, який розроблений Мінрегіоном», - резюмує портал Mind.ua.