Історія навколо скандального ролика Bihus.Info про розкрадання в оборонці, до яких начебто був причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор Гладковсий, отримала досить цікаве продовження, пише 112 з посиланням на "Факты".

На днях Подільський районний суд Києва виніс рішення, яким визнав недостовірною поширену журналістами інформацію про Гладковском і зобов'язав її спростувати.

У відповідь керівник Bihus.Info автор і ведучий програми "Наші гроші" Денис Бігус, заявив, що його команда буде подавати апеляцію. Він також повідомив про те, що листування з телефонів головних фігурантів схеми була не тільки у нього.

За словами Бігуса, він випадково натрапив на сайт, на якому невідомі люди виклали дампи (набори файлів) з телефонної листуванням фігурантів розслідування "Наші гроші". На сайті нібито містяться ті ж листування в месенджері WhatsApp, які отримали в свій час і журналісти, але в більш зручній для читання формі.

Проаналізувавши дані і сам сайт, про яких говорив Бігус, експерти прийшли до висновку, що файли були змінені, а сам сайт був створений буквально за кілька годин до того, як про нього розповів керівник Bihus.Info сообщает "Петро і Мазепа".

Популярні новини зараз

Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Показати ще

Так, Олександр Галущенко, фахівець у сфері кібербезпеки, після аналізу метеданных файлів зазначає, що всі ці документи були створені з проміжками в ніч з 8 на 9 липня 2020 року. Але при автоматичного вивантаження з дампа (з допомогою спеціалізованих програм), час відрізнялося хіба лише на лічені секунди. Крім того в назвах деяких папок допущені помилки – що свідчить про ручному редагуванні, якого при завантаженні з "дампа" бути не може.

"Моя особиста думка – матеріали, представлені на сайті, є частково зміненими. Для повного аналізу необхідний оригінальний джерело інформації. Той самий початковий дамп даних. Без нього стверджувати про автентичність вже не можна, так як для порівняння є лише поправленная вручну версія", - зазначає експерт.

Більш того сайт, на якому з'явилися файли, був створений за кілька годин до того, як про нього розповів Бігус. "Випадково" знайти подібний сайт відразу ж після створення практично неможливо, адже він ще не проіндексований пошуковими системами.

На тлі програшу суду і можливих маніпуляцій з файлами, затвердження Бігуса про розкрадання в оборонці і причетності до цього Гладковских, виглядають тепер зовсім не так переконливо, як це було рік тому.