Інтерпол в черговий раз відмовився співпрацювати у справі, що розслідується Департаментом «політичних переслідувань», очолюваним Сергієм Горбатюком.

Про це повідомляє Рoliteka.

Цього разу ми домоглися в Ліоні відмови у міжнародному розшуку Віталія Калюжного, в зв’язку з грубими порушеннями використання каналів Інтерполу і маніпуляції матеріалами кримінальної справи про «чорну бухгалтерію» Партії Регіонів у політичних цілях.

Восени 2017 року Генеральна прокуратура України поштою направила підозри екс-народному депутату Віталію Калюжному і його братові, а в засобах масової інформації розгорівся міжнародний скандал за участі як українських, так і іноземних політиків й інших відомих осіб, серед яких екс-керівник штабу президента Дональда Трампа Пол Манафорт.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

До нині не дає спокою українським політикам і правоохоронцям ця кримінальна справа, маніпулювання якою, на їх думку, врятує їх від політичного банкрутства і неминучої відставки.

Коротка суть висунутих підозр у справі «чорної бухгалтерії» Партії Регіонів зводилась до отримання нашим клієнтом коштів від рідного брата і надання неправомірної вигоди різним чиновникам. У тексті повідомлення про підозру на 23-х сторінках були викладені звинувачення в причетності до нібито злочинної організації під керівництвом колишнього Президента України. Намалювавши картину з величезної кількості не пов’язаних між собою осіб і організацій, «політичний» департамент ГПУ об’єднав їх в «злочинну організацію Януковича».

Звинувачуючи Віталія Калюжного у передачі грошових коштів високопоставленим особам, прокуратура нікому з ймовірних «одержувачів» не висунула жодних підозр.

Зупинюся на кількох правових аспектах у цій справі.

Абсолютним правовим абсурдом є оперування слідством скасованими законодавцем і неконституційними нормами.

На своїй сесії 26 липня 2019 року, Комісія по контролю за матеріалами справ Інтерполу:

  • встановила, що кримінальна справа стосовно Калюжного носить виражений політичний характер і відмовила в його розшуку, про що повідомила Національні бюро країн-учасниць із вказівкою на політичний характер переслідування.
  • вказала на зловживання у використанні механізмів міжнародного співробітництва Інтерполу з боку Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ.

На думку Комісії, характер звинувачень істотно викривлений сильними політичними мотивами і самі вони були пред’явлені в контексті політичної боротьби.

Також було зазначено, що Генеральна прокуратура була заздалегідь попереджена про можливі порушення правил і Конституції Інтерполу при використанні системи Інтерполу для пошуку Калюжного.

Таким чином, ми бачимо, що існує прямий умисел в діях «політичного» департаменту ГПУ.

Слід зазначити, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура раніше відмовилась вручити підозру народному депутату Віталію Калюжному та його брату внаслідок відсутності доказів їх винуватості.

Також керівника групи детективів НАБУ, який збирав докази по справі «чорної бухгалтерії», Солом’янський районний суд відсторонив від справи, через можливе його упереджене ставлення до неї.

Як міжнародний адвокат, який представляв інтереси Віталія в Комісії по контролю за матеріалами справ Інтерполу в Ліоні, і, як член Комітету із захисту прав і гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України, зазначу, що «політичний департамент» Сергія Горбатюка вже майже 2 роки не допускає до вступу і ознайомлення з матеріалами справи і перешкоджає адвокатській діяльності адвокатам Калюжного, не надаючи матеріали кримінального провадження, які обґрунтовують обвинувачення.

Дана практика порушення прав адвокатів є типовою для політичних переслідувань, організованих даним підрозділом Генеральної прокуратури, і стала можливою завдяки навмисному потуранню з боку керівництва цього відомства.

Якщо висловлювання і думки політиків – це оціночні судження, то відносно правоохоронців, які допускають порушення як в ході розслідування навмисно, в тому числі на догоду політичній доцільності, розголошують і вільно трактують матеріали розслідування – повинна наступати кримінально правова відповідальність.

На жаль, ми знову стали свідками того, що всі «спеціально» створені під «певні» цілі підрозділи і правоохоронні органи, займаються чим завгодно, крім того, для чого вони створювалися.

Міжнародний адвокат Володимир БОГАТИР