Однак реальна ситуація трохи інакша. Ємець живе у шикарному будинку в елітному селищі Конча-Заспа, скупається у дорогих супермаркетах та «позичає» гроші під 550% річних, отримуючи шалений прибуток від таких позик.

Про це йдеться у матеріалі Акцентів.

Махінації із деклараціями Леоніда Ємця почалися ще 2013 року. Тоді в результаті перевірки виявилося, що заповнена його декларація абсолютно неправильно. Доходи вказані не в повному обсязі, дохід дружини – взагалі не вказаний, хоча за законом найближчі члени родини зобов’язані декларувати майно. Дружина заявила, що політик просто «забув» внести її в декларацію. Ну що ж, буває.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Мабуть, і справжню зарплату свою пан Ємець забув вказати. Але пояснював це тим, що до набуття депутатських повноважень працював безкоштовно. Ну що ж, теж буває.

Але ж ситуація повторилася знову – вже у 2015 році. Згідно із податковою декларацією, зарплата Леоніда Ємця становила 9 тисяч гривень на місяць. При цьому Ємець був помічений в елітній Кончі Заспі – робив покупки в магазині ВК SELECT – це преміум-підрозділ супермаркету “Велика Кишеня”, де продаються більш дорогі іноземні продукти.

Що ж робив Леонід Ємець у Кончі Заспі – у селищі Козин? Все дуже просто: в нього та його дружини там по вулиці Старокиївській є нерухомість на сотні квадратних метрів. Причому будинок цей виник начебто з нічого. Як з’ясували журналісти, Леонід Ємець особисто будував будинок площею 171,20 кв. м. на вулиці Старокиївська в с. Козин Обухівського району (так звана Дамба). Але тут є деякі нестиковки. По-перше, в декларації за 2015 р. зазначається, що земельна ділянка придбана дружиною 29.12.2014 р., а вже 31.03.2015 р. отримали у власність будинок. Тобто, Ємець Леонід побудував цілий будинок площею 171,2 кв. м. лише за три зимових місяці! Оце майстер на всі руки! За якою ж технологією будувався цей диво-дім?

По-друге, відповідно до чинного законодавства – про початок та про завершення будь-якого будівництва (і введення будинку в експлуатацію) має бути повідомлено Державну архітектурно-будівельну комісію України (в різний спосіб, в залежності від класу будівництва). Так от жодної інформації про початок будівельних робіт родиною Ємців на земельній ділянці по вулиці Старокиївська в с. Козин Обухівського району, в період грудень 2014 р. – березень 2015 р., немає! Виходить, що Ємець побудував будинок з грубим порушенням містобудівного законодавства, а тепер, не вводячи його в експлуатацію, живе в ньому.

За це, між іншим, згідно із Законом України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності», передбачена відповідальність у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Будинок Ємця вважається самочинним будівництвом, яке згідно із законом може бути знесений.

Але це не єдине порушення законодавства з боку Ємця. Він також порушив закон «Про запобігання корупції», згідно з яким він зобов’язаний був задекларувати навіть недобудований будинок у розділі «Об’єкти незавершеного будівництва». Згідно опублікованій декларації за 2018 рік, нерухомість у Кончі Заспі числиться за дружиною Ємця – Світланою, і ця земля була придбана нею в передостанній день грудня 2014 року, а вже в березні 2015 року право власності на будинок було зареєстровано, значить, будівництво велось протягом січня-березня 2015 року. Значить, об’єкт незавершеного будівництва у Ємця вже був, але в декларації його не вказано.

Окрім того, в п.10 ч.1 ст.46 Закону України «Про запобігання корупції» передбачається фіксування у декларації видатки і правочини, що перевищують 50 мінімальних заробітних плат (станом на дату подачі звітності – близько 68 тис. грн.). І знову ж таки: Леонід Ємець не зазначає жодної інформації про витрати понад 68 тис. грн. в 2015 році. Складно уявити, що такий будинок був побудований на суму менше 68 тис. грн.

Також видно, що родина Ємців купила 4.5 сотки землі за 56 тисяч грн (!). А 15 соток поруч – за 2,6 млн, тобто, ціна нижча у десятеро. Це виглядає як те, що він занижує ціну покупки та боїться показати реальні доходи.

Крім того, судячи з декларації Леоніда Ємця, він продав новенький «Мерседес» за 100 тисяч гривень. Пощастило якомусь покупцеві, адже реальна вартість такої «цяцьки» сягає щонайменше півмільйона гривень.

До речі, крім будинка у 171,20 кв., дружина Ємця задекларувала у Козині дачний будинок площею 112 кв. м, і дві земельні ділянки – 450 кв. м і 1500 кв. м, які з’явилися у неї у власності в 2014 році. Є і ділянка землі у Криму – площею понад 14 тисяч кв. м, якою Світлана володіє з 2008 року.

Сам Ємець їздить на машині мами і живе в будинку дружини. Що візьмеш з бідного народного депутата, чия офіційна зарплата складає трохи більше тисячі доларів на рік.

Ще один скандал з грошима, у якому фігурував Леонід Ємець, стосується дивної позики в 50 тисяч доларів. Депутат фігурував у цивільній справі 756/6577/15-ц, де виступав позивачем, стягнувши через суд із боржника (Грязнова Сергія Борисовича) суму боргу 50 тисяч доларів та відсотки в розмірі… 540 тис. доларів! Це ж під який відсоток він давав позику, що за два роки заробив півмільйона доларів з 50 тисяч? До речі, згідно ст.52 Закону України «Про запобігання корупції» у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування (а отримання такого доходу точно підпадає під суттєву зміну майнового стану) він зобов’язаний вказувати це у декларації. Але в Єдиному реєстрі жодної інформації від народного депутата Леоніда Ємця про отримання доходу в розмірі 540 тис. доларів у графі «Повідомлення про зміну майнового стану» немає.

Звідки ж гроші у народного депутата, який, згідно з декларацією, мало не голий і босий? Відповіді лежать у економічній та політичній площині. По-перше, Ємець має впливових бізнес-партнерів. Зокрема, це Якоб Ямпель, якого називали фармацевтичним королем, причетного до рейдерства на Борщагівському хіміко-фармацевтичному заводі, а також на АТ «Лубнифарм».

Ще один компаньйон Ємця Леоніда — Товариство з обмеженою відповідальністю «Салюс» (код ЄДРПОУ 31029538), де засновниками, серед інших, є брат народного депутата Ємець Роман Олександрович та мама народного депутата Ємець Тетяна Михайлівна. Статутний фонд товариства 30 000 000 грн!!!

ТОВ «Салюс» спеціалізується на виробництві алкогольних напоїв, пива та здачі в оренду нерухомого майна. До речі, за цим підприємством та його дочірніми структурами числиться податковий борг у розмірі 321 532,58 грн.

Друга можлива причина швидкого збагачення народного депутата Леоніда Ємця – у його неймовірній політичній нерозбірливості. За понад 15 років, які він перебуває у політиці, він встиг змінити щонайменше 5 політичних сил. Спочатку він був у команді Віктора Ющенка, був членом Партії «Реформи і порядок», пізніше – представником «Нашої України». Також він балотувався у парламент від партій «Батьківщина», «Громадянська позиція», «Народний фронт», і от тепер – йде по мажоритарці від «Голосу» Святослава Вакарчука. Ставлення до таких політичних зрадників негативне, але заробляють вони чимало. Бо за кожною такою зрадою стоять чиїсь інтереси. Можливо, саме обслуговування цих інтересів дозволило Ємцю побудувати елітний будиночок у Кончі-Заспі? Це вже питання до правоохоронних, антикорупційних та фіскальних органів.