Днями українські ЗМІ поширили новину про те, що начальника Волинської митниці Віктора Кривіцького оголосили у розшук. Одного з тих начальників митниць, яких під час робочої наради з працівниками Державної митної служби в Ужгороді 6 липня 2019 року Президент Володимир Зеленський закликав написати заяву на звільнення.

Про це пише Фромюа з посиланням на Аргументум.

Заради справедливості, слід зазначити, що, називаючи Віктора Кривіцького лише начальником Волинської митниці, ЗМІ несправедливо применшують його роль в існуванні контрабандних схем на українських кордонах. Нагадаємо, що 4 липня 2018 року Віктор Кривіцький був призначений в.о. заступника Голови ДФС України, відповідальним за роботу всіх українських митниць. Під час цього призначення Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що починається нова сторінка роботи ДФС, а він буде «захищати кожного, хто правий, чого б це мені не вартувало». Ось як тоді прокоментували цю заяву Гройсмана в ЗМІ: «Поки що, якщо вірити матеріалам кримінальної справи, Володимир Гройсман захищає і підвищує на посадах тих, хто причетний до контрабанди».

І це не дивно. Адже призначення Кривіцького відбулося відразу після того як наприкінці червня 2018 року співробітники Головного управління «К» СБУ затримали після виїзду з митного поста «Ягодин» Волинської митниці величезну партію контрабанди. В СБУ повідомили, що автомобіль, який згідно товаро-супровідних документів віз збірні конструкції з чорних металів вартістю 36 тисяч гривень, насправді перевозив автомобільні запчастини, ціна яких становила більше 7 мільйонів гривень, а сума митних зборів, яка мала б бути сплачена до держбюджету перевищувала 1 мільйон гривень. Тоді ж була озвучена інформація про те, що вказівку щодо пропуску вказаного вантажу віддав особисто начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький. Незважаючи на цей факт, а також на жорстку позицію екс-начальника ГУ «К» СБУ Павла Демчини щодо необхідності притягнення митників-корупціонерів рівня Кривіцького до відповідальності, протеже Гройсмана і Продана не лише вдалося уникнути відповідальності, а й отримати контроль над всіма митницями України. Згодом, після звільнення Мирослава Продана, Віктора Кривіцького стали називати «гаманцем Гройсмана».

Слід зазначити, що за наявною інформацією, співробітниками спецпідрозділів по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ вже довгий час документується протиправна дільяність митника Кривіцького та його підлеглих. «Додатковий» дохід Віктор Кривіцький міг отримувати від системного вимагання коштів його підлеглими за протиправне ввезення на митну територію України транспортних засобів з іноземною реєстрацією (так званих «євроблях») та отримання неправомірної вигоди від осіб за безперешкодне переміщення товарів через митний кордон України.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Багато каже про особу Кривіцького також і те, що, як його переведення на керівну посаду до столиці, так і повернення на посаду начальника Волинської митниці ДФС, супроводжувалося корупційними скандалами. Не встиг 15 травня 2019 року Віктор Кривіцький повернутися на основне місце роботи, як вже 29 травня 2019 року в тому ж МАПП «Ягодин» спвіробітниками Головного управління по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБ України було затримано 4 транспортні засоби після завершення їх митного оформлення, в яких знаходився незадекларований вантаж – новий брендовий одяг. Переміщуваний товар було вилучено згідно протоколів про порушення митних правил, а митника, який здійснив митне оформлення транспортних засобів, звільнено з посади. Незважаючи на те, що за неофіційною інформацією, протиправне переміщення вказаного вантажу через митний кордон України було погоджено особисто Віктором Кривіцьким, йому вкотре може вдатися «вийти сухим з води» і уникнути відповідальності, що він намагається зробити, перебуваючи на лікарняному.

Співробітниками спецпідрозділу по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ також неодноразово документувалися факти протиправної діяльності підлеглих Віктора Кривіцького. Так, за матеріалами відділу БКОЗ УСБУ у Волинській області, прокуратурою Волинської області було розпочате кримінальне провадження та повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України, заступнику начальника та старшому інспектору митного поста «Піща-Пулемець» Волинської митниці ДФС, котрі налагодили механізм систематичного вимагання та отримання неправомірної вигоди за нестворення штучних перешкод при проходженні митного контролю особами, в яких на праві власності та користування є транспортні засоби, зареєстровані за кордоном. Всього співробітниками СБУ було задокументовано 5 епізодів протиправного отримання коштів цими митниками.

Також за матеріалами відділу БКОЗ УСБУ у Волинській області Головним управлінням Нацполіції у Волинській області розпочато кримінальне провадження в рамках якого повідомлено про підозру головному державному інспектору МАПП «Ягодин», котрий отримав неправомірну вигоду від громадянина України за сприяння у незаконному переміщенні в Україну з Республіки Польща 5 автомобілів на іноземній реєстрації, внаслідок чого державі було завдано збитків у вигляді несплати митних платежів на суму більше 700 тисяч гривень.

На початку 2018 року прокуратурою Волинської області за матеріалами спецпідрозділу УСБУ у Волинській області розпочато кримінальне провадження та повідомлено про підозру головному інспектору МП «Утсилуг» Волинської митниці ДФС, котрий вимагав та отримував неправомірну вигоду за безперешкодний пропуск на митну територію України автоомобілів на іноземній реєстрації в режимі «транзит» та «тимчасове ввезення до 1 року».

Як бачимо, випадків фіксації СБУ злочинної діяльності підлеглих начальника Волинської митниці ДФС Віктора Кривіцького більш, ніж достатньо. Але, незважаючи на це, покровительство в високих кабінетах дозволило Віктору Кривіцькому протриматися на посаді до сьогоднішнього дня. І, як вже зазначалося, навіть зараз він намагається уникнути звільнення, «ховаючись» на лікарняному.

Вся ця історія з начальником митниці Віктором Кривіцьким та його корумпованими підлеглими вказує на те, що для ефективного виконання завдань, поставлених Президентом Зеленським перед новим очільником СБУ Іваном Бакановим щодо інтенсифікації боротьби з такими загрозами національній безпеці як корупція та контрабанда, йому слід ініціювати перед новообраним українським парламентом перегляд внесених раніще змін до Закону України «Про запобігання корупції» та повернути спецпідрозділам по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ статус спеціально уповановажених суб'єктів у сфері протидії корупції. Також необхідні зміни слід внести до Закону України «Про національну безпеку» в частині закріплення за СБУ функціоналу щодо боротьби з корупцією, як загрозою національній безпеці. Адже, як свідчать факти, за рівнем підготовки та організації роботи з виявлення та фіксації корупції на українській митниці у спецпідрозділів по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю СБУ сьогодні немає конкурентів. А у випадку зникнення політичних бар'єрів у вигляді високого чиновницького прикриття, нечисті на руку митники та керівники типу «кривіцьких», всі як один, опинятимуться на лаві підсудних і після обвинувальних вироків вже не зможуть сприяти існуванню таких загрозливих для національної безпеки України явищ як корупція та контрабанда.