Кавун - одне з найдавніших культурних рослин на Землі, яку вирощували ще за часів Стародавнього Єгипту. Однак історія походження сучасних соковитих червоних плодів втрачається в століттях і до сих пір викликає багато суперечок.

Як вважають археологи і палеоботаніки, культурний різновид кавунів має спільне коріння з дрібними дикорослими представниками роду Citrullus, до сих пір в достатку зустрічаються в пустельних областях Південної Африки, Мозамбіку і Замбії, Намібії і Ботсвани. Саме в цих країнах виявили найбільшу кількість генетичних форм кавунів, що дають плоди з гіркою, прісною і трохи солодкою м'якоттю.

У найдавніші часи дикі предки сучасних кавунів були практично єдиним джерелом вологи і для тварин, і для місцевих племен, і для мандрівників в пустелі.

Популярні новини зараз

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Показати ще

Саме тоді і почалася історія кавуна, як використовуваної в їжу культури. Якщо гіркі, з високим вмістом глікозидів рослини залишалися без уваги, то більш їстівні різновиди ще 4 тисячі років тому потрапили на північ Африки і зацікавили народи, що населяли долину Нілу. Звідси культура, як свідчить історія кавуна, поширилася в Середземномор'я, на Близький Схід і далі, аж до Індії і Китаю.


Так відомо, що в Стародавньому Єгипті знали і вирощували цю рослина, що підтверджується розкопками. Так, в епоху Середнього царства в 5 столітті до нашої ери кавуни часто поміщали в усипальні фараонів як джерело їжі в їх загробному існуванні.

Крім того, кавун зображувався на стінах гробниць і згадувався в давньоєгипетських міфах і в багатьох стародавніх медичних рецептах.

Також ягода була добре відома і в Стародавньому Римі, де її їли свіжою або засоленою. У Римі навіть варили з неї мед.

До 10 століття кавун дістався і до китайців. Купецькі суди, які мандрували Середземним морем привезли в Китай смугасту ягоду, яка відразу стала дуже шанованою.

До того ж, китайці надавали кавуну велике лікувальне значення, приписуючи йому властивість "... очищати тіло і виносити хвороби з тіла, якщо приймати його постійно перед їжею". І на сьогоднішній день в Китаї вирощується більше кавунів, ніж де-небудь в світі.

В Європі кавуни вперше з'явилися приблизно в 11-12 століттях (за іншими даними - в 13-14 століттях), а в Америку вони були доставлені в 16-м столітті європейськими колоністами, разом з африканськими рабами.

Кавуни прийшли в Європу з Африки і, імовірно, прижилися в місцевих садах на початку XVII століття. Професор Ніінхюйс вважає, що старі кавуни були такими ж солодкими, як і нинішні.Зовнішній вид ягід змінювався в процесі селекції: людина робила так, щоб збільшити кількість лікопіну - речовини, яке надає червоне забарвлення м'якоті кавуна.

І сьогодні кавуни вирощують практично в усіх країнах світу, і найбільше - в Китаї, далі з помітним відставанням слідують Туреччина, Іран, Єгипет, країни Америки, а також Росія і Узбекистан.

А ось в Японії немає рівних за кількістю найдивніших сортів кавунів - там вивели квадратні кавуни, кавуни у вигляді піраміди, кавуни з жовтою м'якоттю і кавуни-крихти діаметром 10 см, що не дивно для японців.

Нагадаємо, як з'явився всіма улюблений бутерброд з фастфуда - гамбургер.

Як повідомляв портал "Знай.uа", пиво — один з найдавніших напоїв з багатющою історією. Ось що цікаво знати про нього.

Також "Знай.uа" писав, як з'явилися перші контрацептиви.